Автор
Кристина Кирова

102 години от рождението на Стоянка Мутафова: Без компютри няма напредък, но без изкуство няма живот

На днешния ден, през 1922 г. е родена една от най-усмихнатите и лъчезарни актриси в България – Стоянка Мутафова.

Тя е родена в София в семейството на драматурга на Народен театър „Иван Вазов“ Константин Мутафов. Бъдещата актриса завършва Първа софийска девическа гимназия, а след това Софийския университет със специалност класическа филология. В зората на кариерата си тя учи в театралния отдел на Академията за изкуства в Прага. Първоначално играе в театър в чешката столица, след което се връща в България и започва работа в Народния театър. Стоянка Мутафова е един от основателите на Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов“, където също изиграва роли в много спектакли. Легендарната актриса има множество отличия за кариерата си в киното и театъра, дори официално бе предложена от Български културен институт в Лондон за Книгата на рекордите „Гинес“ в категорията „Най-възрастна активно играеща на сцената актриса“.

Може би една от ролите, които описват най-добре обичаната актриса, е тази, която изиграва в постановката „Госпожа стихийно бедствие“.

„Ролята много ми се отдаде, защото аз самата приличам на нея. И аз съм малко стихия във всяко отношение – днес така, утре така, днес мисля по един начин, утре по друг. Променям си мнението, не съм много постоянна, да съм се заковала на нещо. Често пъти се отричам, след това се връщам пак...такава съм си“, споделя самата Стоянка Мутафова.

Харизматичната дама е играла във филмите „Любимец 13“, „Специалист по всичко“, „Патиланско царство“, „Рапсодия в бяло“ и др.

Несъмнено Стоянка Мутафова бе една от най-успешните български актриси. В личния си живот тя има 3 брака зад гърба си, като първия сключва още на 23 години с чешкия режисьор Роберт Роснер. След това се омъжва за журналиста Леонид Грубешлиев, от когото ражда дъщеря си Мария. Последният съпруг на Стоянка, когото тя нарича любовта на живота си, е актьорът Нейчо Попов.

В памет на великата актриса днес ще си припомним някои от култовите ѝ цитати:

„Знайте, че сте българи, а се старайте да надминете европейците.“

„С мен не е лесно да се живее. Но пък не е скучно.“

„Нямам проспани години. Нямам тихи любови.“

„Човек получава толкова много цветя два пъти в живота – когато идва и когато си отива. Аз идвам!“

„Който не носи театър в себе си, е умрял.“

„Без компютри няма напредък, но без изкуство няма живот.“

„Голямата беда за актьорското съсловие е простотията...“