Неотдавна Woman.bg попита няколко деца как си представят идеалната класна стая? Отговорите бяха кой от кой по-пъстър, шарен и жизнерадостен, всички те облъхани с ухание на цветя и очарование.

По-долу поднасяме на вниманието ви 7 от най-нестандартните и интересно проектирани училища по света, които не само се приближават най-много до детските мечти, но и действително съществуват. Училища, излезли сякаш от приказния и красив свят на детските фантазии:

Всяко едно от тях има за цел да развива по възможно най-забавен, гъвкав и интересен начин за децата тяхното иновативно и творческо мислене. Занятията се провеждат в уютна, удобна, приятна и доста по-разчупена и нетрадиционна атмосфера, различна от тази, която сме свикнали да възприемаме, като чуем думата училище.

Зеленото училище в Стокхолм


Това е уникално училище от ново поколение с изключително иновативен подход към психологическото и интелектуално израстване на децата – от детски градини и класни стаи, до студентски общежития и апартаменти. Тук детето се учи на уважение към природата, как да създава и отглежда дръвчета, градини с плодове и зеленчуци. Всички занятия се провеждат на фона на пищни и успокояващи зелени пространства. Училището има широки атриуми и зелени тераси. Зелената пътека през училището завършва със зимна градина, проектирана на три нива, която се разпростира нагоре с висящи градини и вертикална растителност.

Училище в куб, Компенхаген, Дания


Това училище е единствено по рода си. Представлява една гигантска класна стая, която събира повече от 1 100 ученика. Уроците се провеждат в стъклен куб, наречен гимназия. Пространствата са отворени и разделени на красиви, големи и извиващи се стълби, отвеждащи към кръгообразни зони с комфортни места за сядане.

Най-цветното училище, Стокхолм, Швеция


Това е едно от най-ярките, шарени и красиви начални училища не само в Швеция, но и по света. В това училище има пищно декорирани коридори за учене, осеяни с цветни гардеробчета, открити зали за обучение и дискретни кътчета за медия презентации. Разбира се, тук има и традиционна библиотека, зони за тихо индивидуално обучение и проекти за малки групи. Освен това всички коридори имат Wi-Fi връзка. Идеята е чрез разчупения интериор и многообразието от форми, кътчета и цветове да бъде стимулиран интересът на децата към познанието и те с желание и нетърпение да ходят на училище.

Училище Стийв Джобс, Амстердам, Холандия


Училището е предназначено за ученици от 4 до 12 клас. Тук на всеки отделен ученик се подготвя индивидуален план за обучение, съобразен само и единствено с неговия талант, способности и интереси. Този план се оценява и регулира на всеки шест седмици от детето, родителите и учителят му.

Четете още: Различните детски градини по света


Училище сред планини и скали, Стокхолм, Швеция


Да скучаят на такова място децата е практически невъзможно. Тук децата черпят познания не само на теория, но и на практика – от самия опит и живот. Училището тук представлява един своеобразен магически свят, в който децата могат да катерят планини, да изследват пещери и дори да разговарят... с дърветата. Тук няма класни стаи, цялото училище е едно отворена пространство. Сред предметите в учебния план, които са особено силно застъпени тук, влизат работата с компютър, часовете по музика, танци и изкуство.

Най-зеленото училище във Франция


Става дума за начално училище, което отвори врати през септември 2014 г. в западните предградия на Париж. Скрита под огромен зелен покрив, сградата се стреми да бъде много повече от училище, създадена с намерението да популяризира науката, биологичното разнообразие и устойчивото развитие чрез своята архитектура. Проектът е разработен от компанията Chartier-Dalix Architects, която печели със своя дизайни през 2011 г. Всеки квадратен метър в това училище е тревна площ. Покривът на сградата и всички поляни са покрити с трева. Тук прашните класни стаи са забравени. Тук децата трупат познания и прекарват по-голямата част от времето си навън на поляната под небето.

Училище в морето


Училището е създадено за всички онези, които са обсебени от духа на авантюризма, откритията и проучванията. Не случайно училището е разположено на... кораб. А самият той – в открито море. Училището пътува от Холандия до Карибите и обратно. Програмата е 6-месечна и е предназначена за ученици от 14 до 17 години. По време на вълнуващото морско пътешествие децата биват посвещавани в тайните на плаването и черпят още цял куп познания от разнообразните страни по време на пътуването.