Автор
Woman.bg

Женските библейски имена и тяхното значение

Днес ще си припомним най-известните и красиви женски имена на светици и библейски персонажи. Да видим какво означават те и какво е посланието, което всяко едно от тях носи в себе си:

Адриана - В превод от старогръцки "δρος" името означава смел, силен. Освен че е име на няколко раннохристиянски светци и мъченици, името е свързано и с древните англо-саксонски племена на Великобритания. Според православния календар Адриан и Адриана празнуват имен ден на 26 август: мчци Адриан и Наталия. Жените с името Адриана са жизнерадостни, усмихнати и приветливи личности. Те са искрени, самоуверени и всеотдайни.

Ана/Анна - В превод от иврит означава благодат. Хората с това име празнуват имен ден на 9 декември, когато Българската православна църква отбелязва „Зачатие на Света Анна“. Света Анна е майката на Богородица. Дамите с името Ана притежават ценни качества, като доброта, скромност и безкористност. Те са доверчиви, надеждни и верни приятели. Готови са винаги да се притекат на помощ на всеки в трудно положение.

Антоанета/Антония - В превод от гръцки означава безценен, цвете. Дамите с това име празнуват своя имен ден на 17 януари. Те притежават артистични качества, отзивчив и чистосърдечен характер. Обичат да се забавляват и да пътуват. Усмихнати са и приветливи. Прощават лесно и са готови винаги да помогнат на всеки в нужда.

Ангелина - Името Ангелина е гръцко и означава вестителка. Жените, които носят това име, празнуват имен ден на 8 ноември. Всяка Ангелина има много силно въображение и предпочита да живее в света на мечтите си, отколкото в реалността. Лесно се подава на чуждо влияние и често са манипулирани. Те са много нервни, импулсивни, нерешителни, но и жертвоготовни. Темпераментни са, но и често сменят настроението си. Привлечени са от творчески занимания.

Александра/Александрина - В превод от гръцки означава покровителка на воините. Едно от имената на гръцката богиня Хера. Александра празнува имен ден на 30 август - деня на Св. Александър, Йоан и Павел, патриарси Цариградски, и в деня на св.мчца царица Александра – 23 април. Жените с това име притежават изключителна харизма и чувство на майчина закрила към по-слабите. Те са борбени, самоуверени и силни личности.

Валерия - Името идва от латински и означава здрава. Жените, които носят това име, празнуват на 7 юни. Името Валерия дарява притежателките си с оптимизъм, общителност, целенасоченост, увереност и самостоятелност. Понякога жените с това име мога да бъдат импулсивни и дори непредвидими в действията си. Капризният характер е типична черта на дамите с име Валерия.

Валентина - Валентина е женската форма на латинското име Валентин, което означава силен.
Жените, които носят това име, празнуват имен ден на 14 февруари. Жените с това име са щедри и състрадателни. Склонни са към честа смяна на настроението си. Често се случва обаче да живее в свои измислен свят и да се стреми към недостижим идеал.

Вероника - Името идва от латинското verus iconicus. Това е името на светицата, която изтрила лицето на Исус с кърпа и на нея се появил Неговият образ. Латинското наименование на цвете - великденче или вероника. Латинското наименование на цветето "великденче". Празнува на Цветница. По Католическия календар на светците има св. Вероника и тя празнува на 04 февруари. Името Вероника може да бъде прочетено по 2 начина. От старогръцки Вероника се превежда като носеща победа, а от италиански - истинска икона. Момичетата с това име са много общителни и предпочитат мъжката компания. Емоционални са и са привлечени от всички форми на изкуството. В любовта понякога могат да бъдат непостоянни.

Четете още: Носите име на цвете? Ето какво означава това...

Ева -
Ева е първата библейска жена. Изкусителката на Адам и прародителката на човечеството. Името Ева е древноеврейско и в превод означава живот. Притежателките на това красиво име се открояват с лъчезарното си излъчване и сияеща усмивка. Те са слънчеви, общителни, приветливи и жизнерадостни натури. Предпочитат работата пред домакинството вкъщи. Отзивчиви са и приятелски настроени към целия свят. Жената Ева е добър лидер и волева личност. Тя знае какво иска от живота и как да го постигне. Имен ден празнува на Благовещение.

Евдокия - Евдокия е гръцко име, което означава благоволение. Жените с това име празнуват имен ден на 1 март. Отличава се с добрия си, спокоен и миролюбив характер. Любознателна е и амбициозна. Мисли преди да действа. Честна е и справедлива в отношението си към околните. Готова е да прости всяка лъжа и обида.

Екатерина - Произходът на това красиво име чисто етимологически е гръцки и носи значението "чистота". Дамите с това име са дарени с физическа красота и нравствена обаятелност. Духът им е чист, а волята – силна и непреклонна. Знаят какво искат от живота и как да го постигнат. Честни са, откровени и добри приятели. На тях може да се разчита, както в личен план, така и в професионален. Общуването с тях е лесно, но те винаги отстояват позицията си, когато вярват в нея.

Елена - В превод от гръцки - "светла като слънце". Имен ден празнуват на 21 Май (денят на Св. равноап. Константин и Елена). В гръцката митология Елена е най-красивата сред жените, дъщеря на Зевс и Леда, станала причина за Троянската война.Името е носено от хубавата Елена, станала причина за Троянската война и от Св. Елена, майката на император Константин, която открива Кръста в Палестина. Денят на Св. равноап. Константин и Елена е 21 май. Жената с име Елена се отличава както с външната си красота, така и с вътрешните си добродетели. Готова е на всичко за любовта.

Емилия - От латински означава съперничка. Жените с това име празнуват имен ден на 30 май. Те притежават богато въображение, находчивост и артистична душевност. Силни са, енергични, но понякога и безотговорни. Взискателни са и капризни.

Илияна - За произхода и значението на името Илияна има две теории. Според първата Илияна произлиза от древноеврейското име Илия, което означава Божия сила. В този случай жените, които носят това име, празнуват имен ден на 20 юли. Според втората теория Илияна произлиза от старогръцки и означава светлина, слънце.

Ивана/Йоана - Ивана е видоизменена форма на древноеврейското име Иван, което означава Бог е милостив. Жените с това име празнуват имен ден на 7 януари. Те са борбени и всеотдайни, волеви и емоционални.

Мария - Мария е древноеврейско име, което означава любима. Жените с това име празнуват имен ден на 15 август. Мария е строг човек, но в същото време е много сърдечна и справедлива. Те са емоционални и темпераментни, енергични и са готови на всичко за децата си. Грижовни са и отговорни. Имат добри ръководни качества. Особено много им се отдават хуманитарните дисциплини.

Магдалена - Магдалена е библейско име, което означава кула. Жените с това име празнуват имен ден на 22 юни. Това име идва от Библията, където се разказва за грешницата Мария-Магдалена, измила краката на Исус.

Марина - Марина е латинско име, което означава морска. Жените с това име празнуват имен ден на 17 юли. Приветливи са, но не допускат всеки в интимния си свят. Марина е много чаровна и магнетична жена, която лесно привлича мъжкото внимание. Марина може да се развива в областта на изкуството.

Мариана -
Мариана е древноеврейско име, което е образувано от имената Мария и Ана, и се превежда като благоволение. Мариана е страстна жена със силна воля. Жените с това име умеят да прикриват емоциите си и за тях са характерни самоконтролът и решителността. Една Мариана винаги е готова да се притече на помощ.

Михаела - Михаела е женският вариант на древноеврейското име Михаил, което означава богоподобен. Жените с това име са умни и чаровни. Дисциплинирани са и внимателно подбират приятелите си. Михаела е много чувствителна и деликатна, но умело може да прикрива чувствата си. Жените с това име отлично могат да контролират емоциите си.

Теодора - Теодора е гръцко име, което означава Божи дар. Жените с това име празнуват имен ден на Тодоровден. Дамите с това име са внимателни и мили личности. Те постигат големи успехи в живота си. Не обичат да се оплакват и съумяват да се справят с всяка една трудна ситуация, препречила се на пътя им.

Христина/Християна -
Христина е гръцко име, което означава помазана. В живота разчитат на своите собствени сили. Често пъти са водени от желанието да спечелят престиж. Обичат независимостта. Чувствителни са към оценките и мнението на околните.

Юлия/Юлияна - Юлияна е видоизменена форма на латинското име Джулия, което означава къдрава жена. Жените с това име празнуват имен ден на 16 юли. Имат бунтарски характер и често пъти стават ревностни последователи на определени идеали. Забавни, темпераментни и волеви личности.

Четете още: Каква Мария си според зодията?