Днес е голям православен празник, честван от жените, затова женска работа не се подхваща. Празнуват Мария, Марияна, Мариан, Мариела, Мариета, Мариола, Маруся, Маша, Мери, Мима, Миче, Мария-Ана, Мария-Антоанета, Марио, Мариус. Всички носещи тези имена са добри и любвеобилни, мили и внимателни и винаги се притичват на помощ. Никога не обиждат, но затова пък тях често ги обиждат. А те са лесно раними и чувствителни. Децата са всичко за тях. Предани родители. Името Мария е с еврейски произход и означава любима, желана, но и твърда, упорита, постоянна. Слага се богата трапеза, на която трябва да има жито, пшеница, царевица, варена тиква, прясна пита, пиле, грозде и диня и се отговява след Богородичните пости. Задължително трябва да има купичка с мед, с което се почита Богородица като покровителка на пчелите. Освен това е закрилница на родилките и трябва да се отправят към нея специални молитви. Раздават се питки за “Бог да прости умрелите”. Църквата отслужва тържествена литургия и прави възношение /въздигане на хляба/, наречено още панагия /пресвета/. Богородица ходела по селата и градовете, като навсякъде си сменяла премените - различни дрехи, цветове и украси. Жените искали да й подражават и започвали да си шият същите дрехи. Затова във всяко отделно кътче, жените били с различни премени и носии. От тук произлиза вярването, че модата е създадена от Богородица. Срещу 15 август не се зачева, защото детето ще се роди болнаво или с някакъв недъг.


Мария и знакът на зодиака

Мария-Овен – Импулсивна натура. Склонна да дава обещания, които не изпълнява и да захваща дела, които не довършва до края. Тя е много поривиста, искрена и възторжена. Вечно млада и неуниваща жена. Винаги е обект на мъжкото внимание. С нея се общува леко, но е непостоянна.

Мария-Телец – Твърда, решителна, невъзмутима жена. Честна и безкористна. Следва целите си спокойно и уверено и често заема ръководна длъжност. Отлично се разбира с околните и умее като че ли уж случайно, да им наложи своята гледна точка. Често не `и достига време, а когато намери такова, предпочита да го прекара у дома. Обикновено завързва отношения с мъжете в по-зряла възраст.

Мария-Близнаци – Енергична, радушна, разговорлива жена. Повече я вълнуват вътрешните ценности, отколкото материалните несгоди. Доста обективна личност, с всички се държи открито, не обича да остава в сянка. Умее да убеждава и да отстоява своите принципи. Винаги изглежда привлекателно, облича се модерно. Радва се на вниманието на мъжете. Харесват `и учтиви поклонници.

Мария-Рак – Жена немногословна, стеснителна. На пръв поглед е доволна от всичко, търпелива и сдържана. Обаче дълбоко в душата й бушуват страсти. Има голямо въображение. Тъй като не иска да привлича вниманието към себе си, затова не изказва мнението си. Предпочита да се съгласи с мнението на болшинството. Не предприема никакви усилия да се хареса на мъжете, затова и в личния си живот няма проблеми.

Мария-Лъв – Самолюбива и експанзивна личност. На живота гледа с широк поглед, открито. Нейните действия се отличават с размах. Винаги е готова да поведе другите след себе си. Такъв прекомерен ентусиазъм често я води до грешки. Тя вярва в хората, а те я използват. Убедена е в своята неотразимост, а те я смятат за парвеню. Представителите на силният пол често се сблъскват със сложният й характер. Тя започва да ги командва, да се държи арогантно с тях и им устройва сцени.

Мария-Дева – Натурата й е уравновесена, предпазлива и методична. Тя никога не губи търпение, не се хвърля „в бой”, предпочита да помисли добре. Буквално вижда през хората, но прекрасно умее да пази чуждите тайни. Потиска своите емоции, затова на мъжете им се струва, че е твърде студена. В крайна сметка тя умее да обича, просто счита, че проявата на емоции и страсти не е най-важното в една връзка.

Мария-Везни – Елегантна, сговорчива, миролюбива жена. Природен дипломат. Тя е надарена с рядкото умение да изглажда острите ъгли в отношенията между хората. Внимателна е към думите на събеседниците си, умее да отстъпва, когато е нужно, но при необходимост отстоява гледната си точка. Привлича мъжете към себе си. Обича джентълменското ухажване.

Мария-Скорпион – Чувствена и артистична личност, но е инат. Притежава огромен запас от вътрешни сили, необичайно трудолюбива и акуратна. Щателно анализира постъпките на другите, умее да се настройва (адаптира) към хората, като скрива собствените си чувства. Не се поддава на никакви уговорки, ако е убедена в собствено си мнение. Чувствеността на тази жена привлича мъжете към себе си със страшна сила. Често завързва запознанства, но после се разочарова. Връзката се разпада и тя не желае повече нищо общо да има с бившия си.

Мария-Стрелец – Любознателна, авантюристична, праволинейна натура. Презира всякакви ограничения. Ако иска нещо да узнае или да постигне, кара право напред. Последствията не я вълнуват, още повече, ако резултатите са реални. Тя е искрена с хората, но понякога демонстрира своето превъзходство, предизвиквайки у останалите раздразнение. Впрочем такова възхваление на собствените й достойнства привлича мъжете. Често се увлича по любовта, вълнуват я непознатите усещания, но удовлетворявайки своето любопитство, след това зарязва партньора си. Ако искате да задържите тази жена – гответе се за изненади.

Мария-Козирог – Упорита, издръжлива, претенциозна жена. Оставя впечатление за мек човек у тези, които не са се сблъсквали с нейната упоритост. Предпочита самостоятелно да се справя с делата и активно се противопоставя на всякаква помощ. Затова сама решава винаги проблемите си и тези на своите приятели, отколкото да отстъпи. Приятелите в нейният живот заемат повече място, отколкото любовта.

Мария-Водолей- Коректна, отчуждена, самостоятелна личност. Тя е преизпълнена с планове и идеи, болшинството от тях носещи утопичен характер. Не обича да приема чужди съвети и самата съветва с неохота. Въобще не й пука за мнението на околните. Тя си има собствено виждане по въпросите, собствени задачи и собствен път за решаването им. Личният й живот не е лек. Вероятността да срещне мъж с подходящ мироглед е нищожно малка.

Мария-Риби – Чувствителна и лесно обидчива натура. Невероятно предана на своето дело, макар неуспехите временно да я дезорганизират. Неохотно влиза в контакт с нови хора, държи се малко надменно и студено. Много се харесва на мъжете, но е прекалено чувствителна и се обижда от най-малкото нещо. Да се спечели вниманието на Мария-Риба може само чрез настойчивост и оригиналност.