Автор
Цвета Герчева

RIEDEL - когато чашата е влюбена до полуда във виното

Французите казват, че за всяко вино си има чаша.

Ние, българите, се шегуваме, че за всеки влак си има пътници. А аз самата пък съм се убедила в максимата, че доброто вино в лоша чаша е като хубав мъж, ама с отвратителен характер. Знаеш, че е красив и секси, ама нямаш никакъв мерак да прекараш два часа с него, защото предусещаш, че е проклет.

И понеже днес всички говорят за любовта и виното, реших да ви разкажа една история, случила се между перфектната чаша за вино и нейно величество Удоволствието.

В историята участвам и самата аз... Беше преди повече от 10 години, когато за първи път отпих от чаша REIDEL. Мисля, че беше в Hamachi - страхотно ресторантче в София, в което и до сега си останаха маниаци на тема вкус. И понеже само бях чела за идеята на чашите, а не ги бях виждала на живо - да ви кажа - шокът си беше голям. Причината ли? Ами... тези чаши наистина не са като другите. Сещам се за тая отдавнашна емоция, докато се разхождам в notosgalleries в Sofia Ring Mall.

Изненадана съм приятно, че този сезон вече предлагат от любимите ми чаши. Истината е, че често ги чупя, след което получавам мини инфаркт. Хич не са евтини, но свикнеш ли веднъж да пиеш виното си в RIEDEL край - завинаги е.

А в момента тези, създадени наистина за ценители на виното чаши, са на страхотни цени, така че не пропускайте шанса да попълните личната си домашна колекция от съкровища в месеца на виното и любовта с комплект от тях.

Всъщност цялата философия на този интригуващ човек - австриецът Максимилиан Ридел, е заключена в идеята, че чашата е създадена, за да развива и подчертава качествата на виното. Именно затова той проектира чаши за различните видове вино, които ни помагат да усещаме цялата винена вселена по-силно, по-ясно, по-натрапчиво...

Затова и задължително попитайте консултантите в notosgalleries коя чаша за вино за кой сорт е подходяща и си вземете такава, която отговаря на вашите усещания за добро вино.

Можете да се ориентирате и по етикетите - например за класическите червени сортове като Каберне и Мерло можете да се доверите на чашата по-горе и да им се наслаждавате от сърце. Този вид чаши имат и още една малка тайна - те събират ароматите на виното и ги "доставят" до носа ви във вид, който ви кара да се вълнувате истински. Но не е само това. Горната част на различните чаши е сметната, така, че когато отпивате, виното се "изсипва" в точно определена зона от езика - там, където вкусовите ви рецептори могат да уловят най-фините нотки на напитката...

И понеже всяка история, както и тази, си има финал - признавам ви - отскоро, когато стягам куфара за уикенд на ски, никога не забравям да си взема чашата за вино и бутилка от някоя любима изба. Просто светът не е същия, когато пиеш вино от лоша чаша. То е точно като да знаеш как да постигнеш пълното щатсие, но да се задоволиш с някоя частична радост. Прекалено кратко живеем, че да пропускаме емоциите, кръстени с имена на вино, нали?