Едва ли има стопанин на куче, който да не се е сблъсквал със ситуации, при които домашният му любимец при срещата си с непознат без видима причина започва да лае срещу него. Козината на предания му другар изведнъж настръхва, зъбите му се оголват, а ръмженето издава неговото напрежение. Като причина за тази реакция британски медии сочат вродената способност на четириногите да надушват лошите хора благодарение на, забележете, милионите рецептори за аромати, разположени върху благоверния им нос.


Докато човекът има само около шест милиона рецептори за аромати, нашите космати приятели могат да се похвалят с цели 300 милиона! Това означава, че част от сетивата за миризма на възлюбените ни кутрета са 40 пъти по-силни от тези на хората.

На базата на дългогодишни изследвания е доказано, че кучетата могат да почувстват и най-фините промени в химичния баланс на човешкото тяло през носа си. Британски експерти пък са категорични, че домашните ни любимци дори могат да ни предупредят за развитието на болести като рак и нарушение в сърдечно-съдовата система. Четириногите също така еднакво успешно могат да доловят както промените в кръвната захар, така и промените ни в настроението.

Освен на лошите хора обаче, кучетата са перфектни експерти по разпознаването и на добрите.


Уникалната им способност, дължаща се на милионите рецептори по носа им, стига още по-далеч. Освен негативните качества у даден човек и здравословното му състояние, най-добрият приятел на човек може да подуши и... емоционално му състояние – щастие, гняв, безпокойство, тъга – способност, която ги превръща в уникални емпати. Последното означава, че кучето не само може да подуши химикалите, до чието отделяне води дейността на нашите мозъци, но дори и да почувства същите тези емоции.

Кучетата са емпати!

Според учените кучетата дори притежават още по-дълбока чувствителност и емоционална интелигентност от хората, съпреживявайки на 100% радостите и болките на стопаните си. В тази връзка припомняме проведен през 2017 г. експеримент, в резултат на който се оказа, че четириногите ни приятели могат да разпознаят емоциите и характера на даден човек според изражението на неговото лице.


Във въпросното проучване кучетата трябвало да разпознаят естеството на мимиката според интонацията на гласа. В резултат косматите ни любимци са отговаряли на 90% правилно, намирайки връзка между мимиката на лицето и тона на гласа.

С други думи, каквото и да си говорим за кучетата, сигурно е едно – от тях можем още много да се учим!

Четете още: Не забранявайте „опасните породи“ - забранете опасните собственици