Колкото и противници да си е спечелил досега, нудизмът като философия на поведението придобива все по-голяма популярност по света днес.

Нудизъм (или натуризъм) е културно и политическо движение, което практикува и защитава правото на лична и социална голота на места, които позволяват това, каквито са плажовете например. През последните години нудизмът вече никъде не се посреща с учудване. Днес той е не само поведение сред природата, но и форма на протест.

Нудизмът съществува в различни форми. Той може да се практикува индивидуално, в рамките на семейната единица, както и в обкръжението на определен кръг от хора – съмишленици. Освен това има и войнствен натуризъм – течение, което се бори за правата на всеки, който желае да го практикува. Ето защо, когато говорим за войнствен нат под формата на протест, изразяващ се кампании и походи. Всички те са обединени под основния призив: Нудизмът е нещо естествено и е въпрос на личен избор, който никой няма право да потъпква.

Нудизмът е нещо естествено, но е и въпрос на личен избор.

В тълковните речници от 70-те години на миналия век думата “нудизъм” се определя като “проява на каприз и позьорство у културни хора да ходят голи”. Днес подобно виждане звучи несериозно и дори смешно.

Нека всъщност да надзърнем в основните и най-важни аргументи на нудистите да захвърлят банския на плажа:

- Слънчевите лъчи действат целебно върху редица заболявания в малкия таз – зоната, която обикновено се закрива с бански. Слънцето е здраве, особено когато върху кожата е положен добър слой защитен крем.

- Равният гладък тен на кожата, придобит на нудиските плажове, е далеч по-красив от белите граници по тялото, белязани като дамга от презрамки, потници и др.

- Голотата не е нещо неморално! Нудистите са категорични, че тя е най-естественото състояние на човека. Родили сме се голи. Няма нищо лошо и срамно в това да излагаш голотата си на показ, когато си на плаж, заобиколен от други голи хора – е едно от посланията на нудистите. Да си гол през лятото на плажа, на яхтата, на терасата, вече е гледка, която никого не скандализира, смятат още те.

- Според психолозите практикуването на нудизъм оказва разтоварващо въздействие върху психиката. Експертите са категорични, че есхибиционизмът - полово извращение, при което болният показва половите си органи с цел възбуждане и изпитване на физическа наслада, няма нищо общо с натуризма. Въпреки това те предупреждават, че плажовете за нудисти могат да се превърнат в лесна плячка за тях.

Как е уреден въпросът с почивката без бански в морските държави в Европа?

Според едно изследване в Европа нудистите на стария континент са 17 милиона. Себе си наричат натуристи. За тях голотата е житейска философия, израз на свобода и жажда за слънце.

Гърция

В съседна Гърция има 43 плажа, които официално са нудистки. Много от тях са на отдалечени, неудобни места или покрити с камъчета, а не с пясък. Там няма заведения, нито пък шезлонги и чадъри. В Гърция обаче има и популярни нудистки кътчета като Червения плаж на остров Крит. Там голотата е позволена навсякъде, освен в ресторантите.

Франция

Властите в страната на любовта контролират пълното разсъбличане, като на повечето плажове то не е позволено. От друга страна обаче във Франция има много уредени и специално създадени места за нудисти. Съществуват дори цели ресторанти, които са предназначени за посещение само от посетители без дрехи. Там именно се намира и световната столица на нудизма - Кап д'Агд, недалеч от Монпелие. Мястото е популярно като „голия град” и там ходенето без дрехи не е просто разрешено, а почти задължително.

Сред страните, които са рай за нудистите са още и Русия, Хърватия, Италия, Австралия и Германия.

Къде нудизмът е забранен?

Сред страните, в които практикуването на нудизъм е строго забранено, са Пакистан, Сирия, Йемен, Саудитска Арабия. Там на нарушителите се налагат глоби, физически наказания и дори затвор.

Четете още: Розов ковчег - новият хит за лятото!