Любовта е най-красивото, нежно и велико чувство на земята. Тя е онова всепоглъщащо душевно преживяване, което ни изпълва с вътрешна радост, тиха лудост и хармония. Онова тайнствено и вълшебно усещане, което ни съпътства през целия житейски път – от първата до последната глътка въздух. Но в любовта има и смущения. Не винаги нещата са толкова розови, колкото понякога изглеждат. Някои от нас, в един или друг момент от своята връзка, малко или много са се почувствали пренебрегнати и излишни, а други – болката да бъдат отхвърлен. Химици и философи, поети и психолози, биолози и музиканти – всички те са се опитвали да разберат що за загадъчно е чувството, наречено любов. В психологията се обръща внимание основно на шест вида, базирани на класификацията, предложена от Аристотел още през далечния IV в. пр. н.е.

Платонична любов

Платоничната любов е онова красиво и неземно чувство, което поглъща цялото ти същество и те тегли неистово към някого, без да знаеш защо. Няма значение как изглежда той, какво работи, с какво се занимава. Ти си влюбен и обсебен от обекта на своите желания, без да знаеш защо. Фактът, че си привлечен от някого заради самия него, заради нещо необяснимо в този човек обаче, не означава, че в един или друг момент тази платоническа страст няма да премине в сексуално желание. Сексуалното привличане рано или късно се появява при платоничните връзки. До този извод стигнали и съвременните учени след редица проведени експерименти.

Жертвена любов

Обичащият в този случай прави всичко в името на щастието на другия. Той е готов да жертва собственото си щастие – навици, кариера, амбиции и желания, за да направи щастлив обекта на своите желания. Ако този, заради когото се правят всички тези жертви, съумее да оцени достойно жеста, перспективата за благополучно развитие на връзката в бъдеще е сигурна.

Чувствена любов

Любовта тук е основана на преданост и след това - на физическо привличане. Тази любов предполага, че освен сексуално влечение, партньорите изпитват един към друг нежни и дълбоки чувства, интересуват се от живота, емоциите и преживяванията на другия... Тази любов може да има дълъг живот.

Обсебваща любов (мания)

Обикновено този тип любов се гради върху разяждащи чувства като желание за власт над партньора, недоверие и ревност. Това по-скоро е резултат от ниска самооценка или преживяване в миналото, оставило негативни последствия върху психиката на този, който изпитва този вид любов. Обичащият смята, че само той има право на общуване с близкия до сърцето му човек. Никой друг не може да си позволи каквито и да било отношения с него. Тази любов може да продължи дотогава, докато тези чувства не омръзнат на единия от партньорите.

Сексуално привличане

Този тип връзка се гради изцяло на сексуалното влечение между двамата партньори. Тези отношения обикновено започват още при първата среща между двамата, много преди влюбените да са изградили дълбоки чувства един към друг. Обикновено връзката продължава, докато единият от партньорите не се почувства наситен и не утоли напълно физическата страст към партньора си. Тогава той рязко слага край на връзката, а това се случва не много дълго време след началото й.

Прагматична любов

Тук любовта не играе никаква роля във взаимоотношенията между партньорите. Изборът е направен от чисто прагматично естество и се основава на принципа – изгода.

Четете още: От холерик до меланхолик - какъв секс му е нужен?