Автор
Люблена Папазова

Любовта, без която не могат Койна Русева и Димитър Бенекин

Младежкият театър „Николай Бинев” реши да заложи на сигурно, като откри сезона с представление, което по презумция няма как да не се превърне в хит. Пиесата „Специални поводи” е на драматурга Бърнард Слейд, автор на култовата за не едно поколение „Догодина по същото време”. Представлението, което за първи път представиха за българска публика Анета Сотирова и Тодор Колев от 1982 до 1989 година, си остава едно от най-гледаните в историята на родния театър. И в момента „Догодина по същото време” привлича публика, а в ролите са Лилия Маравиля и Христо Шопов.

Премиерният „Специални поводи” доста напомня за „Догодина..”-един мъж и една жена изживяват любовта, брака, развода все един до друг, едновременно много различни, но и много свързани. Въпреки караниците, залитанията към алкохола, новите бракове, дори безразборния секс, тяхната връзка е ненарушима. Диалогът е точен и на места остроумен, сценографията само загатва за вътрешните състояние на действащите лица без да се натрапва, а актьорите са като създадени един за друг. В единствените роли са Койна Русева, която за пореден път доказва, че е безспорната прима на Младежкия и Димитър Бенекин.

Той по принцип е на щат в Сатиричния театър, но явно е направил впечатление на режисьора Петър Кауков с ролите си на нещастен съпруг във „Вихрушка” и „Обичай ме” и е получил покана за нова сцена. Двамата са успешен и запомнящ се тандем, който успява да накара публиката да следи всеки техен жест. Любовната история между двамата им герои няма да омръзне на зрителите, а играта на Русева и Бенекин заслужава да се види от първия ред.

Четете още: Ремонтираха Сатиричния театър заради Стефка Костадинова