Автор
Антония Михайлова

Риалити поколението, или как Големият брат съсипва децата ни

Vip Brother е в стихията си. Големи и малки запретват ръкави и с воайорски замах се настаняват удобно пред телевизорите си, за да станат свидетели на поредния лют скандал, поредната размяна на грозни думи и поредната клевета по адрес на „другарчето“ по стая.

Няма да влизаме в подробен анализ на въпросните шоу предавания, които между впрочем се вихрят в момента със завиден, за съжаление, успех, а ще насочим внимание към часовия пояс от денонощието, в който те се излъчват. А той безспорно съвпада с праймтайма на телевизиите у нас. Време, в което безпрепятствено достигат до най-малките зрители – децата.

Редно ли е това и до каква степен влиянието върху детската психика на предавания от типа на Големия брат е допустимо?

Психолози, педагози и социални работници са на мнение, че това крие сериозни рискове не само за здравето на малките, но и за тяхното нормално развитие.

Представете си как едно дете включва телевизията и директно попада на кадър, в който млад и сприхав джендър кълчи снага като манекенка на хлъзгав под и бълва серия от нецензурни словосъчетания по адрес на този или онзи в Къщата. Вижда как се отнасят един към друг възрастните, става свидетел на буйни кавги и налитания, и... с лекота решава, че това е абсолютно нормално...

После пък големият и „премъдър“, видиш ли, Брат, изправя всеки на разпит, за да го провокира да се оплаче и злепостави публично някой друг от Къщата. Чудна възпитателна мярка, която ни учи как да клеветим другарчето си и да говорим зло зад гърба му...

Големият проблем наистина е, че родителите трябва да вземат решение трябва или не самите те да следят въпросните предавания, докато децата им припкат наоколо, ставайки неволни свидетели на сцените в тях. И те носят отговорност за това, което децата им ще чуят, възприемат, попият и трансформират по свой начин в неопитната си малка главичка. Истината е, че родителите наистина не осъзнават какви са рисковете, които поемат, превключвайки канала на подобен тип риалити фомати.

Един от тях е нашумелият напоследък във Великобритания "Островът на любовта" (Love Island). В него няколко самотни мъже и жени отиват в уединена луксозна вила, разположена на красив райски остров. Напълно изолирани от света и под денонощно видеонаблюдение, участниците в риалити шоуто трябва да влязат в отношения едни с други и да открият своята половинка, а на финала да спечелят 50 000 британски лири.

Каква всъщност е практиката по света при подобни риалити формати? Тези от фамилията на Големия брат във Великобритания например, започват в 22 часа вечерта. „Островът на любовта“ обаче е с час по-рано – от 21 часа. А сега да сравним – докато в България праймтаймът в телевизиите е между 19:00 и 23:00 ч., то във Великобритания например, е с два часа по-напред – от 17:30 до 20:00 часа.

Фактите са красноречиви! Сами разбирате, че у нас целта е този тип шоута с привкус на сеирджилък да бъдат поднесени в най-гледаното телевизионно време с цел извличане на максимална печалба за сметка на детската психика и възпитание! На бъдещето на България...

Четете още: Телевизор в детските градини - за или против