Автор
Woman.bg

Имен ден празнуват всички, чието име значи "милостив"

На 25 ноември Православната църква чества деня на Свети Климент Охридски и Свещеномъченик Климент, епископ Римски.

На този ден празнуват всички, които носят имената Климент, Климентина и Клементина. От латински името Климент (латинското clemens) означава милостив.

Св. Климент, епископ Римски

Св. Климент бил от богат и знатен род. Той служел на апостол Петър и от него бил поставен за епископ на Рим. Заточен бил в Херсон, след като отказал да принесе жертва на езическите богове. Хвърлили го в Черно море с котва на шията. Светите братя Кирил и Методий чрез чудеса открили мощите му и отнесли част от тях в Рим. Съхраняват се в църквата “Св. Климент”, построена върху основите на дома на мъченика. В нея е погребан и славянският просветител св. Кирил.

Св. Климент Охридски

Св. Климент Охридски е роден през 840 г. в Солун, но липсва достатъчно информация за неговите най-ранни години. Личността му става известна, когато Равноапостолите просветители на славянските народи Св. св. Кирил и Методий се отправили към Моравия и взели със себе си от своята родина юношата Климент.

Ученикът на братята Кирил и Методий, е наричан от средновековните византийски автори "пръв епископ, който проповядвал на български език".

Тачен е като един от най-значимите автори на старобългарски език, оставил след себе си жития, похвални слова и преводи на богослужебни текстове. Смята се, че той е първият, който въвежда кирилицата. Той пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения. В „Краткото житие“ се казва, че той “измислил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил”.

Днес най-голямото и най-авторитетно висше училище у нас носи името му – Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Честито на имениците!