Автор
Woman.bg

Веганство по време на бременност – вредно или да?

Една нова и странна модерна практика, превзела света в последните години, обсебва все повече бъдещи майки и у нас – веганството по време на бременност.

Подобно на т.нар. здравословен начин на живот, наблягащ на консумацията на био продукти с предимно растителен произход, веганството е другата мания, по която полудяват все повече жени в репродуктивна възраст, независимо дали са бременни или не.

Изниква въпросът, редно ли е да се лишава растящото човече в утробата на майката от хранителни вещества, които могат да се срещнат единствено в състава на животинските продукти (месо, мляко, яйца) и които имат жизненоважно значение за правилното му развитие и неговото бъдещо здраве?

Преди да преминем към отговора, нека първо да си изясним какво точно представлява веганството!

Философията на веганството е свързана по-скоро с екологичното мислене. От менюто се изключват всички месни храни, всичко животинско. Веганите стигат дори още по-далеч, като спират използването на козметика, в която се съдържат вещества, извлечени от животински продукти.

Трябва да сме наясно обаче с факта, че всеки отделен организъм приема и реагира по различен начин на веганството. Да ядеш само банани, ябълки или зелена салата, особено по време на бременност, звучи налудничаво!

Не са малко специалистите, които предупреждават за последиците от тази практика
. Не са малко и случаите на бебета, издъхнали вследствие на лишаването на организма им от млечни и животински продукти.

Интересното е, че въпреки предупрежденията на много лекари, има жени, които правят този начин на живот част от диетата си през всичките девет месеца от бременността си. Самите те вярват на една друга, макар и по-малка част учени, според които веганството не може да навреди нито на майката, нито на бебето, стига обаче да е прилагано под наблюдението на специалисти и да следва определени правила.

Всъщност нека да видим доколко е полезно веганството по време на бременност и доколко и как то може да навреди на майката и на детето...

Когато една жена реши, че по време на бременността си трябва да спазва строга веганска диета, задължително трябва да се консултира със специалист, за да е сигурна, че ще може да си набавя всички необходими хранителни вещества, за да може плодът и тя да бъдат здрави.

Застъпниците на веганството по време на бременност смятат, че изключването на всички животински и млечни продукти от менюто на бременната осигурява на жената хранителни вещества с ниско съдържание на мазнини и холестерол, което спомага за намаляването на риска от сърдечни болести и помага при високо кръвно налягане.

Противниците на този модел на хранене обаче добавят, че ако една бременна жена започне да ограничава приема на животински продукти, тя със сигурност ще лиши и себе си и плода от важни хранителни вещества като желязо, витамин В12, фолиева киселина, витамин D и калций. Недостигът на тези витамини може да доведе до анемия, увреждания в мозъка, на нервната система или да предизвика затруднения по време на бременността.

Липсата на протеини (белтъчини), които в голяма степен си набавяме чрез консумацията на животинската храна – яйца, мляко, месо, също може да доведе до сериозни проблеми. Благодарение на тях ние си осигуряваме важни за организма аминокиселини – основните изграждащи елементи на тялото. Протеините и важните аминокиселини, които те доставят на организма, са градивните блокчета на тялото. Когато имаме рани, протеините са тези, които ще помогнат за бързото им заздравяване. Когато има недостиг на протеини, тялото губи способността да се възстановява и лекува. Те са и основният изграждащ елемент за кожа, нокти, коса и др.

Приемът на протеини е много важен, защото бременната жена се нуждае от 70 г на ден, за разлика от такава, която не чака дете.

Веганството може да причини и недостиг на витамин А, който се грижи за зрението ни.

Тук защитниците на веганството веднага ще добавят, че редица хранителни вещества, в това число и протеини, можем да си доставим чрез растителни източници като боб, ядки, соя, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, както и обогатени такива.

Не бива да се пренебрегва факта обаче, че тези храни не могат да доставят 100% от нужните за майката и бебето вещества. Ето защо е важно да се вземат сериозни мерки по време на бременност и кърмене, и дори и да е била веган преди забременяването, бъдещата майка да направи някои компромиси със себе си в името на своето дете и неговото здраве.

За жалост доста дами, избрали веганския начин на живот, продължават с него и през бременността, водени от желанието по-лесно да възвърнат предишната си форма след раждането. Точно те обаче трябва най-добре да знаят, че соята и лимецът са едни от продуктите, любими на веганите, но със сериозна заплаха от ГМО (генно-модифицирани семена). И освен това, ако една жена държи да възвърне формата на тялото си след раждането, може просто да спортува активно. Няма по-добър лек от спорта, нали?

Четете още: Вегетарианството: Полезно или вредно?