Автор
Радина Василева

"Код здраве": Всичко за стомашните вируси през лятото

Лятото е любим сезон за почти всеки от нас, но мнозина прекарват отпуската, или поне част от нея, в плен на стомашно-чревна инфекция. И така, вместо да се наслаждаваме на слънцето, морето и плажа, често се озоваваме в тоалетната. Кои храни са рискови, както и какво да правим, ако станем техни жертви – днес в „Код здраве“ разговаряме по темата с главен асистент д-р Магдалена Баймакова, д.м.

Тя завършва медицина през 2008 г. в МУ–София. От януари 2014 г. е специалист по „Инфекциозни болести”. От 2009 г. работи във Военномедицинска академия, а от 2017 г. заема академична длъжност „Главен асистент” в Първа клиника по инфекциозни болести. Преминава специализация по „Инфекциозни болести” в Швейцария, както и множество следдипломни обучения по различни теми от инфектологията в Австрия, Гърция, Италия, Франция и Швейцария. Д-р Баймакова е хоноруван преподавател по „Инфекциозни болести” в Медицински факултет към Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Носител е на наградите „Млад медик на 2015”, „Млад медик на 2017”, „Дигитално активен лекар на 2017”, „За жените в науката 2018” и на „Дамски кръст 2-ра степен”.



Д-р Баймакова описва симптомите на стомашно-чревните инфекции така: „Гадене, повръщане, коремна болка и диарийни изхождания – поне три пъти дневно с промяна в консистенцията, за които е важно да се проследи има ли примеси на кръв и слуз. В много от случаите имаме и придружаваща интоксикация с температура, втрисане и общо неразположение. Друго, много характерно за тези заболявания, е рязкото им възникване и тежка дехидратация, за която се изискват бързи и адекватни грижи”.

Специалистът от ВМА съветва да не прибягваме до антибиотик, защото най-често това състояние е своеобразно „прочистване” на организма, за което няма нужда от подобни драстични мерки. Вместо това съветът ѝ е да насочим вниманието си към рехидратацията – първото нещо, което трябва да си възвърнем. Старите, широкоразпространени методи като приемане на глюкоза или хапване на сладко, са не просто сложни за изпълнение от обикновения гражданин, но и отживелица. Вместо това д-р Баймакова препоръчва закупуване от аптеката на орални рехидратиращи разтвори.

Не всеки обаче може да се справи с тези състояния само с подобни средства. Има редица заболявания, които крият риск от потенциални по-сериозни усложнения. Освен тях, особено внимателни трябва да бъдат и родителите на най-малките деца и да не изчакват на бебчето „просто да му мине“.

Кои са първите признаци, за които да следят, кои са възрастните, които да потърсят лекарска помощ, какво да консумираме докато сме в това състояние, колко дни след отшумяването му да спазваме хранителен режим, кои са опасните храни и напитки, които могат да ни заразят – разберете отговорите на всички тези въпроси във видеото:

Ако тази тема Ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в

iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS.

Четете още: "Код здраве": Какво е да си първият, отстранил тумор на бял дроб с робот