Автор
Woman.bg

Класическата гимназия прие първия си випуск петокласници

За първи път в своята над 40 годишна история Националната гимназия за древни езици и култури „ Константин Кирил Философ” посрещна и петокласници. Около 70 деца ще учат в прочутото училище още от прогимназията, за да могат да продължат и като гимназисти. Петокласниците са разделени в 4 паралелки-две с изучаване на английски език, една с италиански и една с немски. Догодина приемането на петокласници в НГДЕК ще продължи, като кандидатстването е по документи през май.

Директорката Мариела Папазова приветства новите ученици на откриването на учебната година пред Националната библиотека в София и им пожела попътен вятър. Парите за букети бяха дарени в специални кутии за лечението малката Алекс от Варна, която не може да ходи нормално и се нуждае от скъпо лечение.

НГДЕК е национална българска класическа гимназия, открита на 10 октомври 1977 г. Гимназията има статут на лицей към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с решение на Академичния съвет на СУ от 7 декември 1994 г. В гимназията се изучават разширено древните езици латински, старогръцки и старобългарски език, литература, история, история на културата и философия, а така също съвременни езици, като френски, немски, английски, новогръцки, руски, испански и италиански език.

Четете още: Резултатите от матурата по български удариха дъното!