Епизод 32 на „Код здраве“ посвещаваме на част от лекарите отличници на София с признание и благодарност към тяхната отдаденост и висок професионализъм. За целта водещата на предаването Радина Василева и операторът Иван Кънчев присъстваха на втората годишна церемония „Лекар на София 2019“, която се организира от Столична Лекарска Колегия на Българския Лекарски Съюз във Военния клуб. Близо 20 лекари получиха награди в общо 13 категории. Част от тях застанаха пред камерата на woman.bg.


Бляскавото събитие се организира от председателя на Столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев, който призова своите колеги за повече милосърдие: „Те са на работа на Никулден, ще бъдат на работа и през нощта на Коледа, и на Нова година, а няма да бъдат при семействата си. От личен опит мога да кажа, че почти никой от нас не помни колко броя операции е направил, но със сигурност помни успехите си. Затова пожеланието и мотото на Софийска колегия и на всички български лекари трябва да бъде: професионализъм, себераздаване, морал и много милосърдие“.

Милосърдие, и то в големи дози, демонстрираха медиците, които спасиха десетки пациенти от Второ вътрешно отделение на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" при пожара, който избухна там преди близо три седмици. Заедно с тях приза „Смело сърце“ грабнаха и екипите от пожарната и на полицията, които изпълниха своя дълг по време на събитията на 27 ноември. Наградата им връчи бившият министър на здравеопазването Десислава Атанасова, а цялата публика стана на крака, за да ги аплодира.

„Младостта в медицината дава друг привкус на нещата. Искам да благодаря на тези млади хора, които са й се посветили. Защото там трябва не само много четене, но и желязна воля и себеотдаване“, приветства председателят на парламента Цвета Караянчева. Тя даде три награди – на д-р Явор Пукалски от „Пирогов“, на д-р Христо Милушев от ЦСМП-София и на общопрактикуващия лекар Елица Тошкова, които бяха удостоени с приза „Млад лекар на годината“.

С д-р Милушев от Спешна помощ разговаряхме за неговата мотивация и пътя към успеха:
„Работя от 2 години като лекар в Спешна помощ, а преди това година бях санитар там. След едно обучение, организирано от студенти и свързано със спешна медицина, се пробуди интересът ми към тази специалност. Винаги съм имал интерес към спешните състояния и свободата, която човек получава, когато се среща с различни състояния и намира сили и възможност в себе си да се справи с тях. А тази свобода, когато се справиш успешно с тях, е доста опияняваща и даже не усеща човек как са минали повече от 3 години.

През последната ми година (2017) в Медицински университет бях доброволец и исках да обогатя соя практически опит и така се насочих към Спешна помощ. Иска ми се да намеря в себе си сили да продължа напред, защото спешната медицина е една доста тежка сфера в медицината. Сега съм на 27 години, след 10 години си се представям като един по-сигурен и уверен в себе си млад човек. Надявам се да съм помогнал на достатъчно хора – на пациенти и на колеги. Защото от опита ми разбирам, че когато един човек помага, той го прави както за себе си, така и за колегите си, така и за болните. Междуколегиалното общуване е изключително важно и се надявам след 10 години да съм и аз ментор на някого, както на мен са били доста добри и честни хора“.


Голямата награда „Лекар на годината“ бе отредена за директора на „Майчин дом“ проф. Иван Костов. Той не успя да я получи лично, тъй като по това време бе на обучение по иновативни операции в Германия, откъдето се включи със специално видеообръщение. „Тази награда е преди всичко за екипа, с който работя, професионалистите от „Майчин дом“, лекарите, акушерките, санитарите, администрацията. В нашата професия сам човек е никой. Благодарение на екипа постигаме успехите такива каквито са и „Майчин дом“ е болница, която наистина заслужава, защото тук работят хора с голяма душа и сърце“.


Началникът на Клиниката по токсикология в „Пирогов“ доц. Маргарита Гешева взе награда за „активен принос за развитието на специалността“ . Пред „Код здраве“ тя коментира, че е много щастлива не само, че нейният личен принос е оценен, но и че се обръща внимание към тази специалност, която е уникална, защото обхваща почти всички сфери на медицинската наука. „Един токсиколог трябва винаги да е много подготвен, за да може да бъде в помощ на пациентите. Имам идея за въвеждане на един нов антидот в България“, сподели тя.

Сред гостите на събитието бяха председателят на парламента Цвета Караянчева, кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, омбудсманът Диана Ковачева, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, еврокомисарят Мария Габриел. „Знаем, че наред с проблемите в здравеопазването в София, работят много сериозни професионалисти, които са на европейско и световно ниво. Обръщам се към тях с чувство за дълбока благодарност“, коментира от сцената кметът на София.


Гардероб водеща:



Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS