Според резултатите от изследване, проведено наскоро, кайсиевите ядки могат да помогнат при лечението на някои заболявания, включително и рак.
Автор на проучването е ректорът на турския университет „Тургут Йозал” - д-р Айсун Бей Карабулут, писа БГНЕС. Той твърди, че горчивите кайсиеви ядки съдържат вещества, които унищожават раковите клетки и в същото време помагат за обновяване на здравите. Една от ценните съставки е В17.
Това дава надежда на милиони пациенти, диагностицирани с рак по целия свят, казват учените.
Университетът е стартирал изследванията преди няколко години. Произведена е специална хранителна добавка с пробиотичен екстракт от кайсия.
При процеса ядките преминават през детоксикация, но активните антиоксиданти се запазват. Целта е да бъде отстранен цианидът, който придава горчивия вкус на ядките.
Добавката помага за справяне със стреса, забавя стареенето на кожата, но може да бъде полезна и при хора с онкозаболявания, казват нейните създателите.