Автор
Радина Василева

Код здраве: За дефицита на витамин В

Тялото ни има нужда от 13 различни витамина, за да функционира правилно и да бъде здраво. Но както всеки знае, то не може само да ги произвежда, поради което трябва да си ги набавя отвън. И докато мастноразтворимите витамини могат да се задържат в организма ни, то другите, част от които са тези от група В, са водноразтворими и съответно запасите от тях трябва да се попълват всеки ден.
Когато чуем за витамините от група В, първото което ни идва наум, е че си ги набавяме просто като консумираме месо. Само че мнозинството от хора, страдащи от недостиг, приемат големи количества от витамина, но пък организмът им не го абсорбира или използва. Същевременно В12 има много лица и играе ключова роля за здравето на нервите, мозъка, кръвта, имунната система, формирането на ДНК. Именно поради което дефицитът му е способен да наруши функциите на почти всяка част от тялото. Как да се снабдяваме с необходимото ни количество „червен витамин“, какви са първите симптоми, че той е в критично ниски нива и съответно какво да правим, днес по темата Радина Василева разговаря с хематолога на МБАЛ „Света София“ д-р Мария Савчева.

Коя е д-р Савчева накратко:

Д-р Мария Савчева е трансфузионен хематолог, завършила МУ-София. Работила е в СБАЛАГ „Майчин дом“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, понастоящем е част от екипа на МБАЛ „Света София“. Има участия с доклади и постери в Национални конференции по трансфузионна хематология, токсикология, имунология, както и в конгреси по фармация, спешна медицина, хемофилия и вродени коагулопатии. Преминава квалификационни курсове за лечение при масивни кръвозагуби, за приложение на заместителна терапия и алтернативи в клиничната практика.

- Д-р Савчева, странно е колко много процеси зависят от нещо, което трябва да си набавяме отвън. За сформирането на кои важни функции отговарят витамините от група В?
- Витамините от група В са водоразтворими и са 8. Участват самостоятелно или в комбинация в различни важни процеси в организма, както и в различни метаболитни пътища, касаещи процесите на детоксикация, метилация и сулфатиране. Заедно се наричат В комплекс. Поотделно ще спомена някои от тях, които са от особена важност – В12 или т.нар. "кобаламин", вит. В9 или т.нар. "фолиева киселина", вит. В6 или т.нар. "пиридоксин", вит. В1 или т.нар "тиамин". Те помагат на тялото да преобразува хранителните вещества – въглехидрати, белтъци и мазнини. Участват във формирането на кръвните клетки, предаването на нервни импулси между нервните клетки, както и в други телесни тъкани и процеси в организма. Сърцето, черният дроб и бъбреците съдържат тиамин, който е важен за производството на различни невротрансмитери като серотонин, ацетилхолин, глутамат. Вит. В2 е от съществено значение за производството на енергия за клетката, ниацинът служи за образуване на един коензим, който участва в над 400 процеса в метаболизма на организма и е от изключително значение. Тялото се нуждае от В6, за да произвежда някои от аминокиселините, които са от групата на заменимите. Пантотеновата киселина (В5) пък е необходима за създаването на нови протеини и коензими, участващи в структурата на ензимите, които катализират различни метаболитни процеси.

- Симптомите на недостиг невинаги се проявяват едновременно, освен това са много разнородни и това може съществено да затрудни установяването на проблем. За какво да следим?
- Симптомите наистина са общи. Свързани са с лесна умора, задух, трудна координация, трудна концентрация, дефицит на внимание. Може да бъдат съпроводени със запек или диария, тъй като абсорбцията на В12 се осъществява в червата, като се включва вътрешен фактор, който се намира по стената на стомаха.

- Интересно е, че ако дефицитът на В12 е продължителен, имунната система също става негова жертва, защото не е в състояние да произвежда бели кръвни телца, които да се борят с болестите. И така всяка вирусна или бактериална инфекция може да ни повали. Колко време обаче е необходимо, за да се стигне дотук?
- Необходимо е дълго време, за да се стигне до клинична изява на този дефицит – между 2 и 4 години, тъй като черният дроб задържа известен запас на този витамин. Когато имаме такъв период на невнасяне на В12 чрез храната, се използват резервите, които организмът има. Иначе в храната той се съдържа в месото, рибата, яйцата, в млякото. Фолиевата киселина пък се съдържа в зелените растения и малко в черния дроб и в месото.

- Както казахме в началото, когато си помислим за дефицит на витамин В смятаме, че ако всеки ден консумираме месо, риба или морски дарове, всичко ще е наред. Защо това схващане е грешно?
- Грешно е, защото много са факторите, които влияят върху приема и усвояването на В12. Храната е едно от тях, но други фактори са генетичните – някои от отговорните за абсорбцията на В12 гени може да работят по-слабо и той да не се абсорбира достатъчно добре в червата. При определени заболявания е възможно също да не се усвоява добре – някои автоимунни, на щитовидната жлеза, заболявания свързани с чревен дисбаланс. Когато той е на лице, червата стават пропускливи за различни вещества и молекули, които нормално не би трябвало да преминават бариерата.

- Подготвяйки се за днешния ни разговор, забелязах че по форумите много хора се оплакват, че промяната в настроенията им, водещи до склонност към депресия, са били тълкувани погрешно от лекаря им като нужда от помощ от психолог. Трябва ли изследването на вит. В да бъде неразделна част от едни такива симптоми?
- Разбира се, тъй като този дефицит масово зачести сред обществото. Необходимо е да бъде изследван, това е нормално решение на лекарите и на самия пациент. Напълно е възможно причината да е именно в дефицита на витамини от група В и не само.

- Витамин B12 в млякото не е в усвоима форма. Защо?
- В млякото се усвояват около 30% от наличното количество В12. Самото усвояване на витамина зависи отново от редица генетични фактори – от гени, кодиращи производството на ензими, касаещи обмяната на В12, тоест самото превръщане на В12 в различните му форми. Те са три– аденозил В12, хидрокси В12 и метил В12. Някои от хората, даже една доста значима част от тях, не усвояват метиловата му форма. И за тях са подходящи другите две форми на В12. Хидрокси формата, която организмът складира като запас при нужда може да бъде трансформирана в някоя от другите форми.

- Можем ли лесно да си направим тест за коя от формите на В12 евентуално нямаме усвояемост?
- Да, чрез генетично изследване или директно да се пристъпи към формата, която е най-лесна – хидрокси формата на В12.

- До какво води завишеният прием на витамините от група B?
- Хипервитаминозата е свързана с подобни симптоми, каквито се наблюдават и при хиповитаминозата. Установяват се високи стойности в серума, които могат да се дължат на повишен прием, както и от дефицит на други витамини от група В. Oсновно тук говорим за В1, който е необходим, за да въведе В12 в цикъла на метилация. Другото важно е витамини и минерали, като цинк и литий, необходими също за транспорта и въвеждането на В12 в различните метаболитни пътища, там където е необходим, за да си свърши работата.

- Колко често трябва да си правим изследвания за количествата на вит. от група В, дори и без симптоми?

- Веднъж в годината, ако има симптоми, ако ли не – веднъж на 2 години.

- Антибиотиците са враг номер едно на витамин B12 сред медикаментите. Кои са останалите и за лечение на какви заболявания? Ако сме преминали лечение с антибиотик, трябва ли да си направим изследвания?
- Дори и да не се направи изследване след антибиотик, хубаво е организмът да бъде подкрепен с един витаминен и минерален комплекс, включващ витамините от група В, вит. D, омеги, минералите като цинк, магнезий, селен, защото те са основни микроелементи, които, заедно с витамините, участват в структурата на въпросните ензими, които катализират всички процеси в тялото. Дефицитите на витамините са свързани с дефицити на минералите. Други лекарства, които могат да предизвикат понижаване, са тези, които се прилагат в неврологичната и в онкологичната практика и е хубаво при тези ситуации да се използват минерални и витаминни комплекси.

Гардероб водеща:

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS