Автор
Веселина Петрова

Сестрите на Даяна били против брака ѝ с Чарлз, тя винаги била "излишната принцеса"

На 29 юли 1981 година принц Чарлз и Даяна Спенсър сключват брак на приказна церемония, която остава в историята като сватбата на века.

Красивата и свенлива Даяна печели от пръв поглед любовта на британците. И те нямат търпение да я нарекат своя принцеса.

View post on Instagram
 

Сестрите на Лейди Ди обаче съвсем не споделяли еуфорията на обикновените хора.

Лейди Сара Маккоркодейл и баронеса Джейн Фелоуес никога не са крили, че приемат с резерви и смесени чувства новината, че по-малката им сестра ще се омъжва за наследника на британския трон.

В навечерието на сватбата през 1981 г. Сара и Джейн са били обзети от безпокойство. Въпреки че тогава таблоидите тиражират историята, че сестрите завиждат на Даяна за „големия удар”.

View post on Instagram
 

Според кралския експерт Андрю Мортън, баронеса Фелоуес била убедена, че Даяна ще бъде принудена "(постоянно) да се бори, за да се справи (с живота в кралското семейство)". Така пише Мартън в книгата си "Даяна - Нейната истинска история от първо лице".


И наистина – Даяна се опитваше да се докаже във всеки един момент. Че изглежда добре, че е достойна за принцеса, че може да поеме отговорността да бъде съпруга на Чарлз и да се справи с ангажиментите.

View post on Instagram
 

Според Мортън, в края на брака си Даяна се е стремяла да върне всичко. Не искала скъпата кола, не е искала да бъде на показ.

Сара от една страна се радвала за по-малката си сестра, но от друга признавала, че много ревнува от славата, която я е връхлетяла. „Отне й известно време, за да свикне с факта, че Даяна ще стане принцеса на Уелс", пише още Мортън.

По думите му, средната сестра е била доста по-практична. „Тя сподели еуфорията на бъдещата булка. Но тъй като бе съпруга на личния секретар на асистента на кралицата, тя не можеше да не се притеснява дали Даяна ще се справи с живота в двореца. Тя се страхуваше, че Ди няма да може да се впише и ще се почувства ненужна и излишна", казва в книгата си Андрю Мортън.

View post on Instagram
 

Сватбата на Чарлз и Даяна, провела се в катедралата "Свети Павел" бе определена от медиите за истинска "приказна сватба". За съжаление, "приказката" продължи по-малко от десетилетие, а официалният й край бе сложен през 1996 г., година преди трагичната смърт на принцесата на Уелс.

Четете още: Крал Чарлз Трети с откровено обръщение към нацията: Отдавам почит към паметта на моята майка и нейния живот в служба!