Автор
Веселина Петрова

Учениците в Китай с еднометрови шапки, за да не се заразят с COVID 19 (видео)

Докато Европа и светът се борят с ужаса, наречен „коронавирус” – и в здравен, и в икономически план, Китай се връща към живота.

Едно училище в Ханджоу предизвика голям медиен интерес с начина си да спази правилата за социална дистанция. Всички знаем, че при децата правилата се спазват трудно. Те обичат да играят заедно, да общуват, да се скупчват. Но не трябва... И от училището Yangzheng са намерили забавно решение. За да влязат в час, учениците трябва да носят шапки, които са с нещо като „перки” от двете страни, дълги един метър.

същност тези шапки си имат история. Били са носени по време на династията Сонг, а целта им била управниците да не могат да се скупчват и да си шушукат и замислят заговори срещу Тайтцу. Тези оригинални аксесоари били изработени от бамбук и метал.

Децата сами са изработили шапките, научавайки за това колко е важна социалната дистанция в моменти на пандемия. Техните аксесоари за глава обаче са направени от доста по-леки и меки материали – балони, дървени пръчици...

„Това е една от нашите иновации”, казва представител на училището за вестник Zhejiang Daily.



Еднометровата дистанция е препоръка на Световната здравна организация, за да се предпазят хората от разпространението на коронавируса.
Училищата в Китай отварят врати след като спряха работа през януари.

Учениците трябва да носят маски през цялото време на престой в тях, а на някои места на влизане им мерят температурата. А класните стаи са преобразувани, за да бъде спазена дистанцията.