Кралското семейство се върна на работа, но ръкостискането остана завинаги в историята

След 12-седмична изолация заради пандемията от коронавируса най-сетне кралското семейство възобнови публичните си изяви и срещи.

Вчера британският престолонаследник принц Чарлз, съпругата му Камила, сестра му принцеса Ан и синът му принц Уилям посетиха Кралската болница в Глостършир и се срещнаха с около 20 души медицински работници на предна линия в борбата с коронавируса. В болницата са лекувани 650 пациенти с Ковид-19.


По време на срещата присъстващите не се здрависаха помежду си, съобразявайки се с изискванията за безопасност, включващи и спазване на дистанция от 2 м разстояние.


В рамките на същия ден принц Уилям посети службата за бърза помощ „Кингс Лин“, отзоваваща се на повикванията в район, обхващащ 6,2 млн. души в Източна Англия. Фокус на разговора между принца и персонала беше влиянието на кризата върху психичното здраве.


Припомняме, че от месец март, откакто бяха въведени ограничителните мерки по време на извънредното положение, макар и да не участваха в обществени ангажименти извън дома си, представителите на кралското семейство не спряха нито за миг контактите си с обществото, като публикуваха снимки и видеозаписи.

Оказа се дори, че Уилям и Кейт тайно подкрепяли уязвими хора в кризата. Двамата отговаряли на различни хора в нужда, потърсили помощна денонощната телефонна линия за текстови съобщения, разработена от неговата Кралска фондация.

Припомняме, че по време на извънредното положение принц Чарлз се зарази с коронавируса, но той бързо успя да се пребори с болестта, без да се стигне до болнично лечение.

И докато принц Чарлз и принц Уилям направиха първите си публични изяви от месец март насам, то кралица Елизабет II за пръв път от 68-годишното си царуване пропуска любимите си конни надбягвания "Роял Аскот". Причината отново е коронавирусът, както и рисковата възрастова група, в която се намира 94-годишната кралица.

"Роял Аскот" е едно от най-престижните състезания, с което се открива активният летен спортен сезон, част от който са и тенис-турнирът в Уимбълдън и голф турнирът "Бритиш оупън". Но за разлика от тенис и голф състезанията, конните от "Роял Аскот" не бяха отменени заради Ковид-19. Те обаче ще се проведат без публика. Тази година над 300 хиляди зрители, облечени по традиция в най-елегантните си одежди, няма да могат да присъстват на престижната 5-дневна проява.

Четете още: Меган Маркъл: Една пияница в кралския двор