Удивителни са лечебните свойства, с които това вълшебно коренче – джинджифилът, може да се похвали. Още от хиляди години то се е използвало в традиционната медицина за лечение на редица заболявания. Наричан още исиот или имбир, джинджифилът се слави с богатото си приложение в Китай и Индия от древността до днес. В Европа го донася Марко Поло през XIII век и в началото се използвал предимно в медицината, а след това навлиза като подправка. Ето част от неговите уникалните му ползи за човешкия организъм:

Помата при язва и други стомашни проблеми

По традиция е известно благотворното въздействие на джинджифила при проблеми с храносмилателната система. Пиенете на джинджифилова вода помага не само срещу запек, подуване на корема и други стомашни проблеми, но и при гастрит и язви, причинени от стрес.

При гадене и повръщане

Клиничните изследвания доказват изключителната ефективност на джинджифила при случаи на гадене и повръщане, дори и в случаите, когато то е причинено от химиотерапия или други агресивни лечения.

Гони болките в гърлото

Джинджифилът е най-сигурното средство в борбата с парещото гърло. Веществата, които имат пикантен вкус, който спомага за лечението на болките в гърлото.

Топи килограмите

Това качество на джинджифиловата вода се дължи на свойството на джинджифила да засилва метаболизма, а оттам и да чисти токсините от тялото. Наред с това потиска апетита, като понижава киселинността на стомаха и по този начин подпомага дейността на храносмилателната система.

Зарежда с енергия и повишава имунитета

Благодарение на съставките си, които му придават пикантен вкус, както и наефирните си ароматни масла, които съдържа, джинджифиловата вода действа на организма така, като чаша кафе. Тонизирайки организма, джинджифилът връща защитните сили на организма, които намаляват по време на настинка и грип.

Облекчаване на главоболие и пристъпи на мигрена

Клинично проучване сред 100 пациенти, половината от които са получили стандартни лекарства, а другата половина джинджифил на прах, показва, че джинджифилът облекчава пристъпите на мигрена без странични ефекти.


Защитава от вредното въздействие на UV лъчите

Изследванията показват, че джинджифилът притежава изумителни UV-защитни свойства, които предпазват ДНК-то от увреждания, причинени от UVB лъчи. Екстрактът от джинджифил стимулира производството на антиоксидантни, на които се дължи способността му да предпазва от ултравиолетови лъчения.

Регулира нивото на кръвната захар

Джинджифилът въздейства върху отделянето на инсулин и подпомага метаболизма на въглехидратите и липидите. Клинично изследване показва, че приемът на хранителна добавка от джинджифил помага за значително намаляване на нивата на инсулин. Освен това джинджифилът предпазва от проблеми с бъбреците, черния дроб и очите, причинени от диабет.

Влияе благотворно при костни заболявания

Скорошно проучване, сравняващо джинджифила с други лекарства, използвани за лечение на остеоартрит, показва, че джинджифилът е също толкова ефективен, колкото и тях.

Облекчава мускулни спазми

През 2013 г. е проведено проучване за ползите от приема на джинджифил за облекчаване на мускулните болки при жени спортисти. По време на 6-седмичното проучване, участниците в него съобщават за по-голямо намаляване на болките в мускулите в сравнение с употребата на плацебо.

Укрепва сърдечно-съдовата система

Джинджифилът предпазва сърцето и кръвоносната система, намалява високото кръвно налягане и като естествен антиоксидант понижава вредния холестерол. Благотворното си въздействие върху сърдечно-съдовата система джинджифилът дължи на веществото 6-gingerol, което играе активна роля в регулирането на кръвното налягане и укрепването на сърдечно-съдовата система. Високото съдържание на калий също значително подобрява сърдечната функция, а манганът и минералите изграждат устойчивост към болести.

Бори рака

Доказано е, че джинджифилът принуждава раковите клетки да се самоунищожават. То предотвратява развитието на тумори, както и рака на яйчниците и на дебелото черво. Джинджифилът облекчава пациентите на химиотерапия.

И на финал, ето как да си я приготвите тази невероятно полезна и вкусна напитка:

Рецепта за джинджифилова вода

Съставки:
4 ч.л. джинджифил на прах
3 кафени чашки хладка вода
1 лимон
3 ч.л. мед

Приготвяне:
Изцедете във водата лимона и добавете джинджифил на прах. След това прибавете меда и разбъркайте добре. Оставете да престои малко. Можете да започнете деня си с тази напитка или по желание да я консумирате през ден
я.

Четете още: Подправки вместо лекарства