Още от древността хората са наясно, че могат да използват някои подправки като лекарства.

Затова през Средните векове подправките се продавали само в аптеките, и то на десеторна цена.

Разбира се, няма да успеете да се излекувате от сериозно заболяване само с канела или карамфил, но разумната и целенасочена консумация на подправки ще ви помогне да поддържате формата си и да подобрите самочувствието си.

Джинджифилът – най-добрият енергетик и имуностимулатор



Кой не е чувал за лечебните свойства на джинджифила? Той стимулира имунитета и храносмилането, спомага за изгарянето на излишните калории, тонизира и сгрява. Нищо чудно, че в азиатската кулинарна традиция джинджифилът е предпочитана подправка, включена в състава на различни рецепти.

Съвременната наука потвърждава, че джинджифилът е полезен – той съдържа почти всички незаменими аминокиселини. Този пикантен корен сгрява организма отвътре, възбужда апетита, стимулира метаболизма и спомага за прочистване на тялото. Чаят от джинджифил е чудесно средство против простуда. Джинджифилът е полезен и за хората, които работят интелектуална работа – той раздвижва кръвта, благодарение на което мозъкът се оросява по-добре с кислород. А джинджифиловата лимонада, направена от концентриран сироп, не само ободрява и тонизира, но и помага при проблеми с вестибуларния апарат (например ако ви става лошо при пътуване с кола).

Анасонът – идеална подправка за продължаване на рода



Семената на анасона имат характерен топъл аромат и се комбинират добре с месо и субпродукти. И то не само заради вкуса им – анасонът спомага за подобряване на храносмилането и ускорява усвояването на месните протеини. Подправката влияе благотворно и на дейността на стомаха и намалява болката и спазмите при преяждане. Смята се също така, че анасонът се отразява добре на потентността, така че ако планирате да си направите бебе, обърнете на тези ароматни семена особено внимание.

Карамфил – за свеж дъх



Всяка една пръчица карамфил представлява цвете, по-точно изсушена пъпка от тропическо дърво. Карамфилът често се използва за приготвяне на десерти – кексове, пудинг, сладки сиропи и др. Незаменим е и при варенето на горещи алкохолни напитки като пунш, грог и греяно вино. В народната медицина карамфилът се използва като бактерицидно средство, а също така и като алтернатива на освежителите за уста, ментовите бонбони и дъвките. Карамфилът помага и при зъбобол, тъй като дезинфекцира и освежава устната кухина.

Очаквайте с продължение