Учени: От мислене се отслабва! Пухкавите жени: Ние тъпи ли сме?

Ако щете вярвайте, но един от най-върлите врагове на затлъстяването, от което страдат все повече хора по света, се оказва, че е... умственият труд. С други думи – ако ежедневно полагате интелектуални усилия, това ще ви предпази не само от трупане на килограми, но и ще ви помогне да се отървете от тях.

В това уверяват американски учени, базирайки тезата си на редица наблюдения над хора, за чиято основна професия се изисква активното участие на мозъка.

Не е тайна например, че шахматисти изгарят до няколко стотин килокалории по време на състезание и, забележете, отслабват с по няколко килограма! При решаването на сложни математически задачи и по време на изпит пък мозъкът изразходва между 30 и 40 % повече енергия от обичайното. Невероятно, нали?


Ето какво още разкриват проучванията по въпроса с умствената дейност и отслабването. Ще останете изумени:

- През 2018 г. шахматният турнир на остров Ман става поле за научни изследвания. Към някои от състезателите са били закрепени уреди, отчитащи сърдечната дейност и изразходването на енергия. Станало ясно, че някои от участниците, без да помръднат от мястото си, са изгорили не по-малко калории, отколкото плувците или бегачите.

- Руският гросмайстор Михаил Антипов за двучасов изтощителен умствен двубой е изразходил 560 килокалории, което се развява на 8 километра бягане или 1 час активно плуване. В същото време пулсът на съперника му Хикару Накамура по време на състезанието периодично се е повишавал до 130 удара в минута, което довело до сериозна изразходване на енергия.

- Анатолий Карпов по състезанието срещу Гари Каспаров за световната титла е отслабнал с 9 килограма. Вярно, че двубоят им продължи почти половин година, но въпреки това резултатът е впечатляващ.

Разковничето на загадката с топенето на килограмите френски експерти откриват в стреса. Те обясняват нещата така: докато партията се разиграва, пулсът и дишането на състезателите се увеличават – процес, който неминуемо оказва стимулиращо въздействие вурху метаболизма. Как се случва това ли? Отговорът е простичък и ясен - мозъкът на възрастен човек използва до 20% от произведената от тялото енергия. При децата и подрастващите тези показатели достигат до 60%. Колкото по-интензивна е умствената дейност, толкова повече храна е необходима за „сивото вещество”.

А, и още нещо много интересно! Ако решавате сложни математически задачи или четете книги, ще изразходвате много повече калории, отколкото ако гледате филм. До това твърдение пък достигат канадски учени. Група доброволци трябвало да решат на компютър няколко задачи за памет и концентрация, да научат наизуст откъс от художествен текст или просто да си почиват и да не правят нищо. В това време им било измерено количеството захар в кръвта, даващо възможност да се направи косвена оценка на количеството енергия, необходима за умствената дейност.

Да не забравяме, че мозъкът е единственият орган, който се храни с продуктите на разграждането на глюкозата от кръвта. Какъв бил резултатът? Работещите на компютър и тези, които учели текст наизуст, изгорили, съответно 250 и 200 килокалории повече, отколкото тези, които просто си гледали в пространството. Трябва да се добави и фактът, че нивото на кортизол – хормона, който участва в развитието на стресови реакции, се оказало по-високо при първата група.


Както сами може да се уверите, сам по себе си мозъкът изразходва много енергия. Като добавим към неговата работа стреса и емоционалното напрежение, разходът на енергия може да се увеличи с до 30-40%. Такива се оказали показателите на студенти няколко дни преди и по време на изпит. Колкото повече наближавало времето до теста, толкова повече енергия била необходима. Оказало се, че 72 часа преди изпита изразходваната енергия била с около 750 килокалории повече от обичайното, а в самия ден на изпита – с 1 000 килокалории.

Какво обаче се случва с енергията на хората с по-ленива мозъчна дейност? Според британски експерти мозъкът на хора, които мислят по-бавно, за разлика от тези с пъргав ум, по време на тестове за памет и концентрация ще изразходват много повече енергия. Разбираемо – те ще положат по-големи усилия за активиране работата на мозъчната си дейност.

Не така обаче стоят нещата при по-възрастните хора. При тях, за разлика от младите, вероятността да отслабнат само от напрягане на ума е доста по-малка. И обратно – телесната маса при децата между 5-6-годишна възраст намалява заради развитието на интелекта, което в този период е особено интензивно. Както отбелязахме вече по-горе, колкото по-динамична е работата на мозъка, толкова по-голяма е енергията, която организмът изразходва за нея.

С годините и възрастта количеството енергия, необходима на мозъка, постепенно намалява, което обяснява до голяма степен и по-лесното качване на килограми.

Четете още:: Ако задържате течности, пийте тези диуретични билки за отслабване