С времето, благодарение на медицината, започнахме да придобиваме все по-ясна представа от последиците, които новият коронавирус остава върху организма, след като той вече се е сблъскал веднъж с него. А те не са малко – сред най-сериозните щети, които Ковид-19 нанася, са свързани с белите дробове и сърцето.

Напоследък обаче все повече пациенти съобщават за още едно, но този път необичайно последствие след възстановяването от коронавирусната болест – косопад, пише Medical News.

Няколко членове на Survivor Corps - Фейсбук група за хора, преживели Ковид-19, разказват с ужас, че са се сблъскали с оплешивяване месеци след като са се възстановили от тежкия остър респираторен синдром на коронавирус-2 (SARS-CoV-2).

„Преболедувах Ковид-19 през март, а отскоро се появи интензивен косопад. Губя шокиращо много коса”, алармира един от членовете на групата.



Твърденията на участниците в гореспоменатата Фейсбук група изправя учените пред въпроса как Ковид-19 може да предизвика загуба на коса след възстановяването.

Д-р Естер Фрийман, ръководител на Дерматологичния регистър за Ковид-19 (база данни за дерматологични прояви на Ковид-1), която има 1000 случая от 38 страни, потвърждава факта, че все по-голям брой хора съобщават за загуба на коса след възстановяването. Тя обаче отбеляза, че косопадът не е изненадващо явление, тъй като хората започват да наблюдават косопад около три месеца след като са били болни или след стресиращо житейско събитие. Възстановените пациенти съобщават за загуба на коса в началото на юли, а са били заразени между април и май.

Какво всъщност представлява косопадът и на какво се дължи той?

Около 85 до 90 процента от космите на косата на здравия човек са във фаза анаген или в активен етап на растеж. Останалата част от косата е във фаза на покой, известна още като телогенна фаза. Падането на косата е нормално, тъй като тя остава в анагенна фаза за около две до четири години, след което преминава в телогенна фаза, в която пада, за да бъде заменена с нова. В състояние, наречено телогенен ефлувиум, повече косми преминават във фаза на покой, което води до падане на повече коса, особено от горната част на скалпа. Някои от факторите, които могат да причинят това състояние, включват голяма хирургична операция, значителен стрес, физическа травма, екстремна загуба на тегло, внезапни промени в храненето, висока температура или тежко заболяване, резки промени в хормоните, хипотиреоидизъм и недостиг на желязо и много други.

Как да избегнем загубата на голямо количество коса?

Въпреки че загубата на коса най-често е само временна, тя може да се дължи както на болест, така и на стрес или неправилно хранене. В такива случаи лекарите особено препоръчват косумация на храни, богати на желязо и витамин D. Освен това добавки за косопад могат да помогнат за възстановяване на здравето на косата, като намаляват падането ѝ.

Т.нар. телогенен ефлувиум е безболезнен. В случай че пациентът се срещне с косопад, придружен от силен сърбеж и парене на скалпа, трябва да се обърне спешно към дерматолог, съветват още експертите.

Четете още: 5 признака, че сте прекарали Kовид-19, без да разберете