Автор
Веселина Петрова

Егати - като няма мъже за Мъж на годината, да номинират жени!

2020-та вече е в историята. Тя не беше като нито една предишна година. И поредното доказателство, този път с роден привкус, се оказа гласуването за един иначе традиционен конкурс - "Мъж на годината".

Тази година имаше трима номинирани. Двама от тях са мъже, били част от новините на деня през цялата изминала година. При това често - противопоставяни заради позицията, която защитаваха. Става въпрос за ген. Венцислав Мутафчийски и доц. Атанас Мангъров.

За съжаление на гласуващите двамата ни видни лекари оттеглиха своите номинации. И така интересният двубой не можа да се състои, а гласуването бе отменено.

Миналогодишните носители на отличието

"Какво значи "Мъж на годината" първо? По какво ще мерим мъжествеността - по дължина, по дебелина, по какво... Това са пълни глупости. Това да не е порно, че да си мерим мъжествеността. Айде моля ви се...", каза пред Дир.бг доц. Атанас Мангъров.

Ген. Мутафчийски пък изпратил писмо, с което моли номинацията му да бъде оттеглена, защото в медицината успехът не е само на един човек, а на цял един екип.

Всъщност, като излезем от конкретния пример - за конкурса, мъжкото в живота ни през последните години май доста се поразми. И да ви призная, май е по-добре да номинираме няколко мъжки момичета, защото сред тях има много по-големи мъже от биологичните. Вие как мислите?

Бихме могли да номинираме всички български майки, които се справят и с коронавируса, и с онлайн обучението, и с вечерята, и с работата от вкъщи. И не само. Можем да номинираме доста жени, успели да постигнат успехи в науката - с упорит труд, минимум финансова подкрепа от държава и много любов към работата. Можем да номинираме родителите на деца с увреждания, възрастните хора, въобще хората на България. Защото те успяха да оцелеят през тази трудна година, разчитайки преди всичко на себе си. Мъжки народ сме ние. Нали?

* Трябва да отбележим, че през годините носители на титлата "Мъж на годината" са били политици, спортисти, обществени дейци като Филип Димитров, Иван Костов, Желю Желев, Петър Стоянов, Стефан Софиянски, Бойко Борисов, Емил Костадинов, Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Веселин Топалов, Пламен Константинов и други.