Психолози благодарят на Меган Маркъл: Ти спаси много хора от самоубийство

Вече цял свят видя взривяващото интервю, което Меган и Хари дадоха пред Опра Уинфри. Херцозите издадоха наистина шокиращи факти от живота в семейството, преди да заминат за САЩ, но един сякаш успя да изпъкне сред всички. Може би вече се досещате, че става дума за признанието на Меган, че е била на крачка от самоубийство, при това по време на бременността си с Арчи.

Откровението разтърси света и подтикна цяла редица уважани експерти и психолози да приветстват искреността ѝ. Меган сподели, че се е чувствала безкрайно огорчена и тъжна в месеците след сватбата си с Хари, а суицидните ѝ мисли я карали не само да се страхува, но и да се срамува. Херцогинята признава, че дълго време е криела дори от съпруга си какво се случва в душата ѝ, но е категорична, че ако не му беше споделила, вероятно наистина е щяла да сложи край на живота си.

Маркъл си припомни едно от събитията, по време на които се е чувствала най-зле. Това се случило през януари 2019 г. а Роял Албърт Хол. Тогава тя стиснала силно ръката на Хари с думите: "Не мога да бъда сама". Спомня си, че по време на представлението, което било изнесено тогава, тя се възползвала от загасените светлини, за да пророни няколко сълзи. След края, когато лампите светнали, е почистила лицето си и отново се усмихнала, сякаш всичко е наред.

Меган продължи изповедта си пред Опра, като сподели, че Хари е опитал да ѝ помогне, като се обърнал към кралското семейство. Той пожелал любимата му да получи професионална помощ за психическото ѝ здраве, но получил категоричне отказ. Тогава двойката започнала да обмисля за пръв път оттеглянето си от фамилията.

Както вече споменахме, редица психолози приветстваха искреността на Меган. Един от тях бе Джейсън Моузър, проф. по психология в университета в Мичиган:

"Въпреки натиска да бъде "нормална" и перфектна е бил толкова силен върху Меган, тя намери сили да покаже ранимостта си пред света и това е нещо наистина голямо."

Той добавя, че колкото повече влиятелни личности като нея споделят за душевните си проблеми, толкова повече ще вдъхновят всички онези, които се срамуват да потърсят помощ. А това би бил огромен напредък за човечеството. Идеята, че хора като нея не са перфектни и те преживяват върхове и падения като всеки един от нас, е наистина много важна и окуражаваща за всеки, който страда от ментални проблеми. Защото няма нищо по-нормално и човешко от това да имаш проблеми, да правиш грешки и да потърсиш помощ.

Много други експерти споделят мнението на Моузър и заявяват, че е крайно време депресията и душевните проблеми да бъдат приети насериозно и да спре дискриминацията срещу страдащите от такива. Редица психолози са категорични, че в обществото все още психическите проблеми са тема табу, а с признанието си Меган Маркъл е успяла да направи важна крачка в разрешаването на този казус.

Четете още: Кейт Мидълтън - злата етърва, която разплака Меган преди сватбата, а кралското семейство лъже