А сега накъде? Уилям и Чарлз обсъждат бъдещето на кралското семейство

Смъртта на принц Филип се оказа не само тъжно събитие, но и апогей на сложните отношения в кралската фамилия. Днес западните медии гръмнаха с новината, че принц Чарлз и големият му син Уилям са обсъждали бъдещето на семейството часове след погребението на херцога на Единбург, а централна тема в разговора било събитието, което преобърна всичко - Мегзит.

Преди повече от година принц Хари и Меган се оттеглиха от ролята си на работещи членове на кралската фамилия и се установиха в САЩ, а седмици преди принц Филип да си отиде от този свят, дадоха интервю, в което хвърлиха сериозни обвинения срещу монархията. Този ход изправи на нокти всички представители на семейството и задълбочи противоречията между Уилям и Хари. Напрежението ескалира през следващите седмици, но смъртта на принц Филип постави нов обрат. Братята, които отказваха дори да разговарят помежду си се срещнаха очи в очи на погребението на дядо си, но кралица Елизабет бе наредила да не вървят един до друг зад ковчега на дядо си. Помежду им вървеше братовчед им Питър Филипс - синът на единствената дъщеря на Елизабет - принцеса Ан.

След траурната церемония обаче братята разговаряха, а до тях вървеше Кейт Мидълтън, която изигра ролята на истински миротворец. И въпреки че първата стъпка по пътя към сдобряването между Уилям и Хари е направена, преговорите за бъдещето на кралското семейство продължават. Според източници херцогът на Кеймбридж и баща му Чарлз обсъждат сложната ситуация, за да помогнат на кралица Елизабет, която винаги е имала съветник и опора в лицето на съпруга си Филип.

Експерти издават пред медиите, че Нейно Величество и херцозите предстои да обсъдят какво да бъде поведението на кралското семейство оттук нататък и как да продължи със стотиците официални ангажименти през следващата година. Дали те да не бъдат разпределени между всички членове от фамилията, или да бъде намален броят на ангажиментите и за тях да отговарят само няколко представители на семейството. Самият Уилям е заявил, че би могъл да бъде много по-полезен в патронажите си, ако те бъдат по-малко на брой.

Една от причините за този разговор е не само смъртта на принц Филип, но и работните места, от които Меган и Хари бяха освободени. Кралски експерти твърдят, че техните предишни патронажи и задължения ще бъдат поверени на принц Едуард и графубята на Уесекс - Софи.

Четете още: Ексклузивно: Хари остава във Великобритания