Автор
Ева Лъчезарова

Влез във форма: 10-дневно пролетно предизвикателство

Великденските трапези са вече зад гърба ни, насладихме се на пухкав козунак, цветни яйца и специалитети с агнешко. А сега накъде? Очаква ни най-зареждащият период от годината: късна пролет и лятото!

Трябва обаче да ви признаем нещо - усетихме, че след дългата зима и стабилното похапване и застояването у дома, имаме нужда от плавен преход към по-активните месеци от 2021-ва година. Затова заедно с Допелхерц решихме да организираме 10-дневно пролетно предизвикателство, което да даде рамка и идеи на нашите читателки по пътя им към най-добрата версия на самите себе си. То включва няколко идеи за физически активности, както и здравословни навици, които да продължите да следвате и след края на предизвикателството.

Нека започваме!

1. Създайте си нов плейлист и/или поканете приятелка

Има две неща, които със сигурност ще ви мотивират да довършите предизвикателството докрай, при това с удоволствие:

- Създайте си плейлист с музика, която ви вдъхновява и мотивира;
- Поканете приятелка, с която да правите предизвикателството заедно, така едновременно ще създадете нови спомени заедно, докато влизате във форма;



2. Пийте повече вода

Отделете втория ден, за да анализирате начините, по които се хидратирате. Ежедневието ни е толкова натоварено и забързано, че често не обръщаме внимание на нещата, които сме превърнали в навици, а безспорно пропускането на хидратацията е една от най-лошите привички, които бихме могли да развием. Някои от основните признаци за дехидратация на организма са: подуване, усещане за отпадналост и трудно сваляне на килограми. Затова през втория ден на предизвикателството се стремете да си записвате количеството вода, което приемате. Специалистите съветват това да са минимум 8 чаши чиста питейна вода на ден. Ако забележите, че приемате по-малко от това, увеличете количеството постепенно и продължете да си водите дневник, докато 8-те чаши станат част от ежедневието ви.

3. Създайте си нов пролетен фитнес план

Време е да излезем навън! Отделете си поне един час през третия ден от предизвикателството, за да се разходите в близкия парк и да се раздвижите, за да се вдъхновите за нови фитнес приключения. Нашият съвет е да тренирате поне три пъти седмично, като си изберете поне една активност, която да можете да практикувате на открито, като тичане, каране на колело, а защо не и бързо ходене.

Ето и една примерна седмична програма:

Понеделник: ден за йога;
Сряда: ден за тичане;
Петък: интензивна фитнес тренировка;

Стремете се да отделяте по 1 час в определените дни за спортни занимания и не забравяйте да ги планирате предварително.



4. Обърнете внимание на диетата си

Нека посветим ден 4 на начина на хранене. Не е необходимо да правите нещо драстично, което тотално да ви бъде трудно да спазвате. Анализирайте кои са слабите ви места и поработете върху тях. Ако например обичате сладичко, премахнете десертите през седмицата и ги оставете само за уикендите. Ако се опитвате да свалите допълнителни килограми, заложете на закуска, богата на протеини, която ще ви държи сити по-дълго и ще намали общия прием на калории през деня. Освен това пролетта е най-доброто време, в което да напълните хладилника си с полезни плодове и зеленчуци - така че не пропускайте да им се насладите!

5. Не забравяйте магнезия

С промяната в режима ви на тренировки и хранене, не забравяйте да суплементирате с подходяща добавка. Физическото натоварване увеличава нуждите на организма от различни минерали, сред които основна роля има магнезият, както и от множество микроелементи и витамини от групата В.

В състава на Допелхерц® актив Магнезий Спорт ДИРЕКТ влизат всички необходими полезни съставки, които ще спомогнат за вашето възстановяване. Той съдържа 250 милиграма чист магнезий и е под формата на удобно саше, което няма нужда да бъде разтворено във вода. Добавката е обогатена и с В витамини, желязо, мед, манган, хром, цинк и йод.



Полезните съставки започват да се абсорбират още в устната кухина, което гарантира бързото действие на добавката, освен това те се разпределят равномерно в храносмилателния тракт и не предизвикват дразнене на стомаха.

Знаете ли, че магнезият е един от най-жизненоважните минерали за оптималното функциониране на тялото ни, а организмът ни не може да го синтезира сам? Ако искате да разберете за какво е необходим магнезий на организма ни, освен при спорт, вижте тук.

6. Направете 10 000 крачки

Ходенето пеша е изключително приятно занимание през пролетта, а най-лесният начин да увеличите движението си е чрез разходки. Задайте си цел спрямо възможностите, които имате и нивото на физическа подготовка, което поддържате. Специалистите разкриват, че най-добрият вариант е да правите по 10 000 крачки на ден, а топлите месеци са чудеснен момент да изпълните тази фитнес цел. Можете да отидете на работа пеша, да се разходите след вечеря или пък в обедната почивка.

7. Разтегнете се

Отделете днешния ден, за да се разтегнете подобаващо. Увеличаването на активността води и до прекалено напрежение в мускулите, което е препоръчително да избегнете чрез подходящо разтягане. Желателно е да го правите преди и след тренировките си, но можете да го включите и в отделен ден, защото щом го превърнете в навик, ще усетите как разтягането всъщност много наподобява реласкиращото действие на масажите. Ако работите от вкъщи, можете да го включите и в обедната си почивка.

8. Покорете планински връх

Спрямо деня от седмицата, в който започнете предизвикателството, задължително включете един уикенд ден, който да посветите на планината. През пролетта тя е особено свежа, будна и зареждаща. Един от любимите ни маршрути близо до София е Боянския водопад, който ви препоръчваме с две ръце. Ако пък търсите малко по-спокойна разходка, задължително се разходете до пещерата Проходна, а след това разгледайте къщичките от приказките в Карлуково.



9. Починете си

Активната почивка е също толкова важна, колкото и тренировките. Така че не забравяйте да си почивате без телефон и без телевизор. Прочетете някоя хубава книга, медитирайте или просто помечтайте за идващото лято.

10. Направете си екшън план

Ето че 10-дневното пролетно предизвикателство е към края си, а в последния ден от него ви предизвикваме да планирате. Отделете си специален тефтер, в който да отбележите на седмична база всички нови навици, които изградихте през последните 10 дни. Отбелязвайте си времето за тренировки, храните които приемате, по колко вода пиете на ден, както и времето, в което сте приели своята специална хранителна добавка Допелхерц® актив Магнезий Спорт ДИРЕКТ. Не забравяйте да си отбележите и дните за ваканция, които тепърва предстоят!

(в материала има продуктово позициониране)