Автор
Антония Дамянова

5 витамина за жени в борбата срещу стареенето

Научните изследвания показват, че практически всички витамини влияят върху продължителността на живота. Ако в организма липсва един витамин, всички останали ще работят неефективно.

Според ефекта на витамините върху стареенето при жените е обичайно да се разграничават витамини, които влияят върху стареенето на организма като цяло, и витамини, които влияят върху стареенето на кожата, нейното състояние, цвят, блясък и тургор на тъканите.

Следва да разгледаме основните витамини, които забавят процесите на стареене и състоянието на организма като цяло.

За антиоксидантна защита на тялото - витамини А, С и Е. Натрупването на свободни радикали е една от основните теории за стареенето. В допълнение към антиоксидантните функции, витамините А, С, Е спомагат за укрепване на имунната система, повишаването на тонуса и намаляват риска от много заболявания, свързани с процесите на стареене.

За метаболизма на протеините, защита на теломерите и яснота на паметта - витамини от група В, особено витамин В6, В12, фолиева киселина, витамин РР. Нарушаването на протеостазата (протеиновия баланс в нашето тяло) и скъсяването на теломерите (краищата на хромозомите, които помагат на клетките да се делят) са други доказана причини за стареенето.

Поддържането на протеинов баланс, висококачественият протеинов синтез в организма, превръщането на храната в енергия е важен елемент в борбата срещу стареенето. Витамините от група В са отговорни за тази функция. Освен това те отговарят за мисленето, скоростта на вземане на решения и когнитивните функции.

За здравина на костите, минерален метаболизъм, предимно калций и фосфор - витамини D и K. Витамин D помага за синтеза на калция и фосфора - основни минерали за поддържане на здравината на костите. Когато на тялото му липсва витамин D, той страда от недостиг на калций и фосфор от костите ви. С течение на времето костите изтъняват, което води до риск от развитието на остеопороза. Витамин D стимулира автофагията, прочиства тялото от вътрешни отломки и предотвратява свиването на дължината на теломерите (причина за стареенето). Витамин D предотвратява развитието на много видове рак и сърдечно-съдови заболявания. Недостигът на витамин D в организма ускорява стареенето и на мозъка.

Витамин К също играе важна роля за поддържане на здравината на костите и допринася за съсирването на кръвта, помага за забавяне на свързания с възрастта дисбаланс на калция, намалявайки риска от развитието на остеопороза и калцификация на меките тъкани - артерии и сърдечни клапи, като по този начин намалява вероятността от сърдечни пристъпи и удари.

За състоянието на кръвоносните съдове, съсирването на кръвта - витамини С и К. За качеството, редовността на яйчниково-менструалния цикъл - това е биологичният ритъм на жената. През първата половина на цикъла - витамини от група В, и особено В6 и В12, а през втората половина на цикъла - витамини А и Е.

Най-добрите витамини за жени срещу стареенето и профилактика на заболявания, свързани с половата система, са A, C, E, D, B6.

Четете още: Има четири типа стареене – кой е вашият?