Южното Черноморие пламва, навлиза ли България в червената зона и кога да очакваме локдаун отново?

Хора, ако все още си задавате въпроса "Ще ни затворят ли пак?" по няколко пъти дневно на ум и не на ум, то трябва да знаете, че със сигурност отговорът е "Да". Голямата питанка тук съвсем не е дали ще се случи, а по-скоро кога. Летният сезон върви, а след две-три седмици направо ще тича, към края си и новите случаи на добре познатия ни вече вирус, се увеличават с всеки изминал ден. Ако от това не ви мирише на локдаун, не знам какво още трябва да се случи.

Но нека не подхождаме с хумор, защото ситуацията си изглежда съвсем сериозна. И това не го потвърждаваме ние, журналистите, а лекарите, чието мнение трябва да чуваме. До този момент статистиките бяха необезпокоителни и по всичко личеше, че сме се преборили с вируса, но колкото повече напредва времето и есента приближава, толкова по-големи взеха да стават регистрираните заразени. А колко ли има още, които не са попаднали в официалната статистика...

Как изглежда общата картина?

Ваксини има, ваксинирани почти няма. Или поне това сочат данните от последния месец, според които 85% от българите не са имунизирани. И истината е, че сме сред големите скептици в Европа, които по-скоро биха предпочели да изкарат вируса, отколкото да се "чипират". Право на избор е нещо, което всеки притежава и не можем да го съдим, ние просто си говорим, ей така, в цифри.

И точно тук е моментът да публикувам изявленията на проф. Костадин Ангелов, които подсказват, че се задава следващата, изглежда сериозна, вълна от Ковид-19:

"Опасявам се, че духът започва да излиза от бутилката.

Днешните над 1400 нови случая не са изненада.
Много тревожни обаче са броят на хоспитализираните и настанените в интензивни отделения. Само за ден скокът при тях е съответно 10.5% и 10.35%.
Враца, Плевен и Ямбол преминаха бариерата от над 100 на 100 000 души.
Само 8 от общо 28 области са все още “в зелено”:
София област - 95 на 100 000 души
Сливен - 92 на 100 000 души
Смолян - 71 на 100 000 души
Монтана - 72 на 100 000 души
Кърджали - 73 на 100 000 души
Кюстендил - 84 на 100 000 души
Видин - 71 на 100 000 души
Благоевград - 86 на 100 000 души
14-дневната заболяемост за страната бележи ръст с 10% за последното денонощие - 144 на 100 000 души.
Топлото време няма нищо общо.
Нито с намаляването на случаите, нито с увеличаването им.
Предстоят тежки седмици.
Положението в болниците в София започва да става критично. COVID-19 отделенията са пълни. Колегите срещат трудности с приема на пациенти.
Пазете се!
Ваксинирайте се!"

Тази публикация е от вчера сутринта, а още по-обезпокоителни са думите му от преди няколко часа:

"Започваме да крачим уверено към червената зона по заболяемост с COVID-19.
Седмичната положителност на тестовете надхвърля 5%. Скок с 1% само за три дни.
Много обезпокоителна тенденция.
Първите области, които препускат към червената зона са:
Бургас (233 на 100 000 души)
Велико Търново ( 223 на 100 000 души)
Търговище (202 на 100 000 души)
Хоспитализираните са 2001. Скок при настанените в болница със 169 души за денонощие. С близо 800 души повече са хората настанени в болница само за седмица!
Пазете се!
Ваксинирайте се!"

Изявленията на проф. Ангелов са подкрепени от проф. Асен Балтов, който също призовава народът да се ваксинира. И това съвсем не са просто дежурни изречения, по всичко личи, че ситуацията е все по-сериозна. Но повтаряме - ваксината е въпрос на личен избор, а лекарите могат единствено да я отрекат или препоръчат. Тук обаче имаме категоричен призив - изводите оставям на вас.

Да оставим паниката настрани и да подходим практично, защото само след няколко седмици, родителите отново ще бъдат изправени пред сериозно предизвикателство. Дали и този път ще има "иди ми, дойди ми", резултат от постоянни промени в графика на домашното обучение и работата на детските градини и яслите, не знаем. Но вчера излезе първа информация какъв е разработеният план от МОН. Всъщност, вариантите предложени от него, са четири.

Разбира се, основната цел, върху която са фокусирани усилията на министерството, е максимално продължителната присъствена форма на обучение. Предложението вече е изпратено до Министерство на здравеопазването и предстои да бъде гласувано. То гласи, че при най-леката възможна ситуация, от 100 на 100 000 души заболеваемост и в по-тежката (т.нар. "жълт сценарий") от 100 до 250 на 100 000 души, образователните институции ще продължат работа, но като спазват насоките на МОН и МЗ за максимално намаляване на рисковете от предаването на инфекцията. При единични случаи, ще бъде карантинирана цялата паралелка, но ако само един ученик е регистриран като контактен, то единствено той ще бъде под електронна форма на обучение.

При жълт сценарий, ако над 15% от учениците отсъстват заради заболеваемост, то тогава ще се премине към онлайн обучение след предложение на директора, адресирано към министъра на образованието.

Първи към дистанционно обучение е предвидено да преминат учениците от 7 до 12 клас, а 5 и 6 клас ще минат към електронно обучение единствено при влошаване на ситуацията. Децата от 1 до 4 клас ще учат от вкъщи само в краен случай.

Ако заболеваемостта надхвърли от 250 до 500 на 100 000 души, то тогава вече ще става дума за червен сценарий, при който училищата ще работят по определен от МОН график за минаване към електронно обучение.

Съществува и възможността за тъмночервен сценарий, в случай че болните надхвърлят 500 на 100 000 души. Тогава всички ученици ще преминат категорично на дистанционно обучение.

Що се отнася до детските градини, те ще бъдат затворени само в краен случай. При най-лошия, тъмночервен сценарий, ще могат да функционират само онези детски градини и ясли, които разполагат с преболедувал или ваксиниран персонал, като родителите на децата ще трябва да отговарят на същите условия.

Четете още: Различните видове ваксини срещу COVID-19 и тяхното действие