Според ново инфо: 100% e рискът от зараза с варианта Делта, ако не си ваксиниран или преболедувал!

Тревожна информация за мащабите на разрастване на Ковид-19 у нас сподели на профила си в Инстаграм проф. Костадин Ангелов.

„2161 души в болница
1371 новозаразени
194 души в интензивни отделения (увеличение с над 11% за ден)
27 починали (чувствително нарастваща тенденция)
Заболяемост, която до следващата седмица ще е над 250 на 100 000 души за цялата страна (червена зона)
ECDC (Европейския център за превенция и контрол на заболяванията) вече постави България в червената зона.
На този фон, здравният министър реши да разхлабва мерките.
Вероятно, за да притисне неваксинираните хора да си поставят доза.
Дано да греша, но така само ще се ускори създаването на фалшиви сертификати за ваксинация.
Хората трябва да бъдат убеждавани в смисъла от ваксината чрез факти и спокоен тон, а не с тояга“, пише министърът на здравеопазването в третото правителство на Бойко Борисов на стената си в социалната мрежа.

По темата за ваксините и ниския процент на ваксиниране у нас мнение изрази и проф. Тодор Кантарджиев, алармирайки населението за необходимостта от тяхното поставяне.

„При контакт с болен от коронавирус с вариант "Делта" няма начин да не се разболееш“, предупреди той пред bTV, изтъквайки факта, че ваксинираните със завършен имунизационен курс ще изкарат COVID-19 леко и без нужда от хоспитализация дори и да се заразят с "Делта".

По думите му, в случай че имаме контакт със заразен с първия вариант - Уханския – вероятността да се заразим с него е 40%. При британския този шанс вече се увеличава на 70%, а при "Делта" – рискът от зараза е 100%. „Няма начин да не се разболеят всички неваксинирани и непреболедували", категоричен е Кантарджиев.

Експертът коментира и вида на лечението на новия щам, като според уверенията му то е същото, но не и симптомите, които са леко променени. Загубата на вкус и обоняние вече не е водещ индикатор за инфекция с коронавируса, а тежката хрема, болките в гърлото и температурата.

"Делта" се отличава от предишните варианти и с това, че при него границата на възрастта пада значително. С други думи по-голям риск да се разболеят от него имат по-младите хора и по-конкретно тези в „тийнейджърска“ възраст, отбеляза специалистът. По думите му пациентите между 12 и 20-годишна възраст могат да го прекарат по-тежко. В тази връзка той припомни, че ваксина срещу COVID-19 вече има и за лица над 12-годишна възраст.

Проф. Кантарджиев призова хората да се ваксинират сега, докато случаите на COVID-19 все още са по-малко от очаквания бум, който предстои да настъпи съвсем скоро. "През последните дни има една тенденция за слабо увеличение на желаещите да се ваксинират. Надявам се доста хора да узреят и да се ваксинират", каза той.

Четете още: Щамът Ламбда вече е в Австрия