Синдромът на Отело: Най-известните убийства от ревност в историята на човечеството

Насилието може да бъде проявено под всякаква форма – като се започне от поведение, граничещо с безразличие и нехайство, премине се през икономическо и финансово насилие, словесни ругатни и обиди, психически и емоционален тормоз, и се стигне до сексуално насилие и физическа саморазправа.

Насилие от страна на интимния партньор е всяко поведение от настоящ или предишен партньор или съпруг, което предизвиква физическа, сексуална или психическа вреда. Именно последната е най-разпространената форма, преживявана от жени, които търпят унизителното отношение на партньорите си към тях години наред и дори цял живот.
Това са всички онези жени, които мълчат и остават мъжете да властват и разпореждат над тях, без да се интересуват от емоционалната болка, която нанасят на половинките си по този начин. Като се започне от следене на телефона им, присвояване на личната им заплата или на част от нея, и се стигне до наемане на хора, които да ги следят къде ходят и с кого се срещат.

Тормозът, свързани със социалния и финансовия статус също е не по-малко разпространен както в световен план, така и в сферата на най-различни професии.
Факт е, че жените до ден днешен продължават да взимат по-ниски заплати от мъжете. Не е тайна и че много фирми предпочитат на наемат служители от женски пол именнозаради факта, че могат да си позволят по-ниско възнаграждение.

Разбира се, най-жестоката и непростима форма на насилие е убийството. Статистиката и хронологията на това чудовищно деяние недвусмислено доказват, че най-смъртоносната причина за извършването му е ревността. Ревността в най-тежките ѝ проявления и измерения, граничещи до лудост.

Психолозите дават точно и ясно определение и обяснение на това психически нестабилно състояние, което те наричат синдром на Отело. Отличителна черта на заболяването е, че пациентът вярва, че партньорът му изневерява и не може да направи нищо, за да възстанови доверието си към него. В много голям процент от случаите изневярата е плод на фантазия и не се случва в действителност.

От началото на 2021 г. досега в България най-малко 15 жени са убити от мъже с този синдром – почти във всички случаи заподозрени за убийството са техни партньори, съпрузи, синове. А изследванията категорично сочат, че 90% от тях са носители именно на тази опасна болезнена ревност.

Учените от университета в Пиза са установили, че това всъщност е болест, виновно за която е синтезирането на прекомерно количество допамин, който уврежда невроните от фронталния лоб на кората на главния мозък. От синдрома на Отело страдащите могат да изпадат в различни нестабилни емоционални състояния, вариращи от депресия до избухливост и истерия. В крайни случаи може да се стигне до убийство, както Отело постъпва с жена си Дездемона в трагедията на Шекспир. И в това няма нищо романтично.
В световен мащаб около 40% от всички убити жени и само 6 на сто от мъжете са загинали от ръката на бивш или сегашен съпруг и любовник. Почти всички случаи на отнет живот на жена са заради прекъсната от нея връзка и обикновено убийците твърдят, че са го направили от любов. При жените убийци такъв мотив не съществува.

А ето и някои от най-известните случаи в човешката история на убити жени вследствие на ревност:

Хенри VIII и Ан Болейн

View post on Instagram
 

Тя е истинска кралица. Ан Болейн е втората съпруга на Хенри VIII и майка на Елизабет I. Макар и да не е известна като една от водещите красавици в миналото, тя успява да омае монарха, а той изгаря да я види на трона. Въпреки че за да се случи това, е имало немалко препятствия, Хенри успява да ги отстрани и в крайна сметка Ан Болейн става кралица, но се задържа на престола само 3 години. Краткото ѝ царуване не пречи да остане една от най-известните кралици в историята. Ан плаща висока цена, за да бъде наричана кралица. Обществото, както и бащата на Хенри VIII не я одобряват. Не след дълго получава прякора „Анна черната вещица“. Всички били убедени, че тя е зла вещица, която е успяла да омае монарха чрез черна магия. Ан успява да си навлече омразата на обществото напълно незаслужено, след като има две неуспешни бременностти и така и не ражда мечтания син на краля. С времето тя е подложена на унижения и е обвинена във вещерство, изневяра, предателство и кръвосмешение. Въпреки че няма никакви доказателства за това, тя е обезглавена по заповед на собствения си съпруг.

О. Джей Симпсън и Никол Браун Симпсън

View post on Instagram
 


Това е най-известният случай, който шокира целия свят, най-вече заради присъдата. Никол е бивша съпруга на известният професионален играч на американски футбол О. Джей Симпсън. По време на скандал през 1994 г. той пробожда бившата си жена във врата и главата. Тя и приятелят ѝ Рон Голдман са намерени мъртви и именно Симпсън е главният заподозрян. По време на процеса адвокатът Робърт Кардашиян (бащата на Ким, Клоуи, Кортни и Роб Кардашиян) успява да убеди всички, че клиентът му е невинен. Процесът срещу О. Джей Симпсън дълго беше във фокуса на общественото внимание в САЩ, а в последствие неговата история беше разказана на малкия екран и в сериала "Народът срещу О. Джей Симпсън: Американска криминална история". През 2008 г. той беше признат за виновен за въоръжен обир в Лас Вегас и беше пратен зад решетките за 33 години. След девет години в затвора, през 2017 г., Симпсън излезе на свобода. Година по-късно самият той направи сензационно признава, че е извършителят на убийството.

Убийствата на семейство Хъдсън

Дженифър Хъдсън

През октомври 2008 г. в къщата на певицата и актриса Дженифър Хъдсън се случва нещо ужасно. Уилям Балфур убива майката, брата и племенника на носителката на „Оскар“ в пристъп на ревностна ярост. Той отишъл в къщата, където живеело семейството на звездата и видял подарък, който според него бил даден на Джулия - негова бивша съпруга и сестра на Дженифър. Когато разбрал, че подаръкът е от мъжа, с когото Джулия се срещала, той побеснял, въпреки че двамата с Джулия били разделени от февруари. Той напуснал дома, а Джулия отишла на работа. Когато се върнал малко по-късно, носел в себе си пистолет. Твърди се, че именно той е застрелял майката и брата на Дженифър Хъдсън, а когато излязъл от къщата, взел сина си и докато шофирал, застрелял и седемгодишното си дете.

Пейо Яворов и Лора Каравелова

View post on Instagram
 

Един от най-известнвите любовни романса в историята на България е този между поетът Пейо Яворов и Лора Каравелова - дъщеря на българския политик Петко Каравелов и видната общественичка Екатерина Каравелова. За жалост животът им не се развива толкова идилично, колкото двамата си го представят. Още от началото на връзката им отношенията между двамата са белязани от клеймото на серия от скандали и сцени на ревност. Причината за честите и бурни караници е силната ревност, която Лора и Яворов са изпитвали един към друг. На 29 ноември именно след един такъв скандал, по думите на Яворов, Лора се гръмва с пистолета му в гърдите. Символистът пък опитва да се самоубие и се прострелва в слепоочието, ужасен от перспективата да живее без любимата си. Кървавата драма в Яворови "подпалва" столицата. Благодарение на пресата повечето софиянци са убедени, че Лора не се е самоубила, а е убита от Яворов. Приятелите му отхвърлят тази версия. Междувременно поетът е не само заклеймен от обществото, но и прогресивно ослепява вследствие на неуспешния му опит да сложи край на живота си. Срещу Яворов започва срамно дело за убийство и въпреки множеството доказателства за невинността му той е признат за виновен.

Четете още: Момчета, пазете ни! Животът ни е във вашите ръце!