Автор
Мария Николова

Готви, яж и обичай с кулинарното бижу на Десита и Стоян

Истинско кулинарно бижу вече радва любителите на хубавите ястия - дългоочакваната първа книга „Готви умно“ с рецепти на популярната кулинарна платформа GOODLIFE излезе официално на българския пазар.
Автори на изданието са фууд стилистът и готвач Десислава Георгиева и кулинарният фотограф и видеограф Стоян Георгиев.

„Готви умно“ съдържа близо 150 рецепти от цял свят, съчетаващи умело класически готварски техники с модерни технологии. Включените рецепти са адаптирани и пречупени през усещанията на авторите, които добавят и няколко свои успешни кулинарни експерименти и импровизации. Рецептите са практични и относително лесни за сготвяне, а включеното в книгата многообразие на продукти, кухни и видове ястия е зашеметяващо и придава висока "добавена стойност" на продукта.

В това кулинарно бижу може да намерите богат материал за семейни кулинарни събития, храни, с които да доставите удоволствие на себе си и на близките си, както и ястия, с които да впечатлите гостите си. В книгата има обяснения в любов на любими ястия. Има кодифицирани кулинарни експерименти и импровизации. Има търсене на най-добрата комбинация и баланс на вкусовете. Има разбиране за различните фактори, които правят храната привлекателна и вълнуваща. Има и очевиден респект към добрите продукти и към правилните техники на готвене. Преди всичко обаче има любов към храната. Стоян и Десита всячески се стремят да споделят своята вяра, че готвенето трябва да носи радост и споделена емоция.

Как започва кулинарното пътешествие на Стоян и Десита?

Преди 10 години авторите на "Готви умно" започват да заснемат кулинарни видеоклипове за своя сайт Webcafe.bg. Те окончателно се впускат в своето кулинарно пътешествие, когато през 2014 г. продават Webcafe и създават Goodlife.bg.

Стоян и Деси посвещават това свое ново начинание на качествения начин на живот, изразен в гурме културата, пътешествията и търсенето на добрите примери в средата, която ни заобикаля. Тогава двамата вече са прекарали 2 години, обикаляйки света, готвейки рецепти от всичките му краища и тренирайки небцата си. В този период осъзнават, че точно това е нещото, което искат да правят, и че това е работата, която ги прави щастливи. Оттогава и до днес двамата се занимават професионално с кулинария всеки ден, като прекарват по-голямата част от времето си в своето кухненско студио на улица "Нишава".

Двамата са добре известни сред кулинарната общност в България. Големият успех на Стоян и Десита е, че не се занимават просто с някакъв бизнес, за да печелят пари. Вместо това те буквално живеят това, което обичат (добрата храна и напитки) и по всичко личи, че се справят добре. Пътят им до този момент е изминат стъпка по стъпка, с много усилия и с вземане на трудни решения.

През изминалите 10 години приготвят няколко хиляди рецепти за своите клиенти и Goodlife. Деси проучва, пробва и сготвя всяка една от тях, най-често пред камера. Този опит я развива сериозно като готвач, а ястията, приготвени от нея, се превръщат в истински шедьоври на кулинарното изкуство. Уменията на Стоян зад камерата, съчетани с богатия му опит в дигиталната среда, пък създават завършек на този безспорно впечатляващ семеен тандем.

Освен всичко друго "Готви умно" показва и най-доброто от българската кулинарна фотография, до степен, в която една изложба със снимки от книгата би била интересна сама по себе си. Тази комбинация от авторски рецепти и фотография в една готварска книга е много рядка, не само в България.

Десита и Стоян се съгласиха да ни отговорят на няколко въпроса, свързани с книгата. Ето какво ни споделиха:

На пазара вече излезе книгата ви „Готви умно“. Разкажете ни повече за това как се роди идеята и концепцията за нея?

От няколко години обмисляхме да направим наша книга, но не успявахме да изчистим концепцията си и си смятахме, че още не сме готови. От друга страна в ежедневната ни работа научавахме все повече полезни неща за готвенето, за продуктите, за съхранението и за приготвянето им, и искахме да споделим този наш опит и знания. Имаме щастието да работим и с модерни „умни“ уреди за готвене, които ако се използват правилно, ти дават страхотни опции за вкусна, домашно приготвена храна всеки ден. Така постепенно нещата се подредиха и в началото на май решихме да направим книгата „Готви умно“.
Направихме я с идеята да предоставим на хората модерна готварска книга, съобразена с многообразието от продукти, които има на пазара и новите технологии в готвенето.

В "Готви умно" сме подготвили близо 150 рецепти от цял свят, които сме адаптирали за българския пазар. Има и наши рецепти, които са ни впечатлили в дните, в които импровизираме и правим експерименти. В книгата намериха място и ястия, които сме приготвяли за наши клиенти и които според нас си заслужава да стигнат до повече хора заради доброто съчетание на продукти и текстури.

Опитахме се да направим книга, която може да бъде полезна през всеки ден от годината и да дава решения на хората, когато се чудят какво да сготвят. „Готви умно“ е книга за готвещи хора с добри познания и умения в кухнята. Тя обаче е и за тези, които сега започват своето кулинарно приключение и искат да научат нови, полезни неща за приготвянето на храна, за съчетанията, както и за добрия вкус, в буквалния и преносния смисъл.

Споделете ни нещо, което досега не сте разкривали за книгата?

Въпреки хилядите прочитания и редакции в книгата има една грешка, но няма да я разкрием…

От кого се вдъхновявате в кулинарния бранш?

Антъни Бурдейн и неговите предавания бяха нашето вдъхновение, защото чрез храната той показваше хората и културата им.

Кухнята на коя страна определяте като най-екзотична и защо?

За нас няма екзотична кухня, ние сме толкова любопитни и търсещи, опитвали сме толкова много храни, че не можем да определим дадена кухня като екзотична. Обичаме да готвим и ядем всякаква храна, важно е да е приготвена добре и с уважение към традициите и културата на региона, от който е.

Каква е тайната на добрия кадър в кулинарната фотография?

Финалният кадър в кулинарната фотография е резултат от труда на няколко човека и сериозна подготовка, която включва ясна концепция, правилно подбрана посуда и аксесоари, добре приготвена и красиво аранжирана храна, качествено заснемане и обработка на изображението.

Как се работи с половинката в живота? Каква е формулата ви за успешен бизнес?

Всъщност се работи лесно и приятно, естествено има и моменти, в които се караме и спорим, но това най-честно се случва, в опита ни да направим дадено ястие или снимка по-добре.
Не знам каква е формулата за успешен бизнес. Знам само, че ако обичаш и живееш за това, което правиш, учиш се от грешките, които допускаш, имаш малко късмет и не спираш да се учиш и да се развиваш, ще имаш много хубави и щастливи моменти и ще чувстваш, че живееш пълноценно и създаваш хубави и полезни неща, които ще останат и след теб.

Не е тайна, че си създател на легендарни онлайн медии. Защо сега готварство? (към Стоян)

Това е нещото, което ме прави щастлив.

Кога НЕ мислите за готварство?

В последните 10 години няма такъв момент. Ние сме такива хора - когато се захванем с нещо, то става целия ни живот.

Днес имам гости и искам да сготвя нещо впечатляващо. Но ако може да не е твърде сложно за приготвяне. Какво ще ме посъветвате?

За предястие – гриловани зеленчуци – тиквички и патладжан, бурата и бърз сос със сушен домат, чесън, аншоа, каперси, зехтин, лимон и магданоз. Сервираш го със запечена хубава багета. За основно една хубава риба с коричка от хлебни трохи и билки, сервирана с хубава салата. И за десерт френски ябълков тарт, който се прави от 6 продукта – бутер тесто, ябълки, кайсиев мармалад, масло, захар и яйце. Купуваш хубаво бяло вино или розе и си готова. Общо време за подготовка и готвене около 90 минути.
Всички рецепти ги има в „Готви умно“.

Ето и любимия ни съвет от авторите на "Готви умно":

"Винаги, когато имате възможност, опитвайте непозната и различна храна. Ходете на ресторанти, яжте улична храна, опитвайте се да приготвите нови ястия у дома. И непременно научете да готвите поне 5 неща, които да можете да приготвяте перфектно. Те ще станат част от детските спомени на децата ви и ще влязат във вашата семейна кулинарна книга. Защото удоволствието от храненето и от това да поднесете приготвена от вас храна на близките си, е съизмеримо с много малко неща. А това да можете да го правите всеки ден е безценно."

“Готви умно" може да бъде закупена онлайн тук: https://goodlife.bg/product/221-Gotvi-umno, от офиса на Goodlife на ул. "Нишава" 37 или в "Ла Кав дю Мулен" / La Cave du Moulin на ул. "Солунска" 33.