COVID-19 може да доведе до необратими промени на организа и да увеличи скоростта на стареене. Това каза молекулярният биолог, водещ изследовател в Московския държавен университет „Ломоносов“ - Максим Скулачев, в интервю за радио Sputnik.

Експертът смята, че за десет дни боледуване тялото остарява с десет години.



„Ако се разболеете от COVID-19 всъщност получавате всички онези „приключения“ по отношение на здравето, които е трябвало да получите през следващите десет години, но ги усещате след десет дни. Тоест в някои отношения изглежда като много ускорено стареене“, споделя Скулачев.

Според него това обяснява високата смъртност сред възрастните пациенти с COVID-19. Въпреки това, след заболяването всичко може да се върне към нормалното.

„Постковидният синдром е подобен на внезапното настъпване на старостта, но хората могат да се възстановят от него. В периода на COVID-19 и след COVID човек се чувства зле, но след това всичко се връща горе-долу към нормалната биологична възраст, успокоява биологът.

На въпрос оказва ли ваксинирането срещу коронавируса влияние върху процесите на стареене на организма, специалистът отговаря, че такова влияние има, но то има в пъти по-слаб ефект.

Четете още: Новата антигенна ваксина пристига в България през март