7 причини защо е толкова важно да се чувстваме разбрани

Психологическо изследване от 2014 г. показва, че сред най-големите потребности на човека е потребността да се чувства оценен, обичан и харесван. Независимо от това дали някой ни харесва, обича или цени обаче, това усещане може да се обезсмисли и да не ни донесе такава радост, ако едно друго получи превес – усещането, че сме неразбрани.

Подобна негативна емоция може да създаде у нас чувство на празнота и отчаяние, непълноценност и уязвимост - а те от своя страна да отключат едно от най-страшните състояния на психиката – депресията.

Ето 7 причини, които психолозите посочват в отговор на въпроса защо е толкова важно да се чувстваме разбрани:

Чувстваме се част от другите

Когато човек се чувства неразбран от околните, връзката между него и другите се къса, понякога окончателно. Скъсаната връзка ни кара да се чувстваме самотни и отхвърлени, а оттам може да последва и най-опасното състояние - усещането за непълноценност. Това ни прави нерешителни, с ниско самочувствие и ниска самооценка личности. Ето защо е толкова важно да се приобщим към останалите, да общуваме по-често с тях, да обменяме информация. Независимо дали сме се почувствали кофти в дадена ситуация, важно е да осъзнаем, че днес някой може да не ни е харесал и разбрал, но утре друг ще разбере задължително какво сме имали предвид.

Имаме по-високо самочувствие

Усещането, че сме разбрани, ни вдъхва чувството за идентичност. То ни помага да имаме по-добро самочувствие и самоувереност в нашите лични качества и способности.

Получаваме потвърждение за нашето съществуване

Хората са социални същества, което обяснява нуждата им да бъдат приети и „потвърдени”. Това ни кара да се чувстваме удовлетворени и полезни до някаква степен не само на себе си, но и на околните. Чувството, че ни разбират, опира не само до нашето его, но и до необходимостта ни от щастие. А такова можем да почувстваме само ако се почувстваме значими в очите на околния свят.

Чувстваме се нужни и желани

Усещането, че сме разбрани е невидимата нишка, която ни свързва с останалите и ни позволява да се чувстваме пълноценна част от останалия свят. От друга страна, усещането, че сме сами, ненужни, нежелани и емоционално откъснати от хората около нас, може да бъде изключително болезнено и да нанесе вреди на психическото ни здраве.

Чувстваме се приети

Усещането, че си разбран е равносилно на чувството за социално признание или „одобрение“. Дори и невербално, физическите или лицевите реакции на друг човек към нещо, което сте споделили, могат да бъдат успокояващи. Различните действия на съпричастност също представляват признание, разбиране и подкрепа. Колкото и интровертен да е даден човек, той има нужда да се чувства приет.

Усещаме удовлетворение от взаимоотношенията си

Чувството, че сме разбрани, ни стимулира да се свържем по-пълноценно с другите, да покажем готовност за повече близост и споделени емоции.

Защитени сме от депресия

Депресията е тясно свързана с чувството на отчуждение и изолация. Според психолози чувството, че сме разбрани, е една от най-добрите защити от това мъчително, агонизиращо състояние, което представлява депресията. Изследване от 2014 г. доказва (с помощта на функционален магнитен резонанс), че „усещането за разбиране активира нервни области в мозъка, отговарящи за наградата и социалната връзка”.

Заключението на учените, провели тестовете, е, че усещането за разбиране подсилва у хората убеждението, че са приети, уважавани и утвърдени, и засилва чувството за социална свързаност.

Четете още: Живеем в собствени апартаменти, но не правим семейства. Имаме всичко, но сме вечно нещастни. Накъде отива този свят?