Автор
Весела Георгиева

Изключителната история на проф. Кантарджиев: рак, смърт, любов и оцеляване

Професорът, когото вземахме на подбив по време на дните, в които се събуждахме и заспивахме с НОЩ, се оказа невероятно чаровен мъж с чувство хумор и съдба, която заслужава уважение.

Проф. Тодор Кантарджиев се превърна в още по-голям любимец на зрителите след старта на новия сезон на предаването „България търси талант“. След дебюта си като жури в развлекателния формат, имунологът направи фурор с веселите си коментари и неподражаемото си чувство за хумор.

View post on Instagram
 

И колегите му от шоуто останали безкрайно изненадани от позитивната му натура, особено след като научили, че през последните години е преминал и през нелека борба за живота си, писа "Ретро".

Неотдавна Кантарджиев разкри, че страда от тежко хематологично заболяване и е преживял цели 18 курса химиотерапия, за да надвие болестта. Подложил се е и на трансплантация на костен мозък в чужбина, а лечението му коствало огромна сума пари.

„На никого не пожелавам по този начин да събира пари, защото аз съм с тежко хематологично заболяване, с трансплантация на костен мозък. Когато започна епидемията, имунната ми система беше толкова зле, че мислех, че ваксинацията, която си направих година по-късно, няма да ми подейства. Тези пари моето семейство са ми ги събирали за моето лечение. Преживях трансплантация в Париж през 2016 г., защото такива не се правеха в България. За съжаление, докато аз бях там, жена ми почина внезапно от спиране на сърдечната дейност. Тя работеше на много престижна позиция в американска фирма – да знаете, Америка е държава, която си уважава хората, които работят за нея, нашите едно хубаво не взеха от нея – та оказа се, че тя има застраховка „Живот“ за внезапна смърт. От това са многото пари и на никого не пожелавам да ги събира за това“, разказа проф. Кантарджиев.

Така станало, че застраховката от загубата на съпругата му до известна степен всъщност спасила неговия живот.

View post on Instagram
 

Кантарджиев и съпругата му имат син Весел, който е успешен лекар и ръководи Клиниката по дерматология към ВМА. Наследникът на професора сподели преди време в тв интервю, че е бил силно разтревожен за здравето на баща си, когато се наложило да влезе в Националния оперативен щаб за борба с коронавируса в началото на 2020 г.

„Ако трябва да бъда честен, изключително бях притеснен. Защото той е с хематологично заболяване, с трансплантация на костен мозък, 18 химиотерапии. Ако се беше разболял... Само че той нито за секунда не помисли за това нещо!“, каза синът на професора.

В края на 2020 г. Весел и половинката му Илиана, която също е лекар дерматолог, дариха имунолога с най-голямото щастие, а именно първороден внук. Малчуганът е кръстен Тодор, на своя дядо, а Весел Кантарджиев казва, че това е бил най-малкият жест, който е можел да направи за своя баща.