Кой беше Володимир Зеленски, преди да стане президент на Украйна и какво общо има с мечето Падингтън?

След като военната инвазия на Русия в братска Украйна на 24 февруари вдигна на крака целия свят, едно име придоби особена популярност – това на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Сред новините, които хвърлиха още по-голяма светлина върху неговата личност и подсилиха обществения интерес към него, се оказаха и тези, свързани с актьорския му талант и успешните му изяви в сферата на шоубизнеса.

Този факт бе напомнен и от британския актьор Хю Боневил – една от звездите на хитовата кинолента „Падингтън“. Именно Боневил разкри, че Зеленски е този, който е озвучавал любимото на поколения анимирано мече за украинската филмова публика.

„До днес нямах представа кой е дал гласа на мечока Падингтън в Украйна. Благодаря ви, президент Зеленски!“, написа Боневил, чието съобщение в Twitter събра над 37 000 харесвания. Наред с уважението си към украинския политик и бивш комик, което 58-годишният Боневил изрази открито в социалната мрежа, той сподели и рекламния трейлър на украински език за втората част на филма „Падингтън 2“, зад чийто глас на мечето се крие тогавашния актьор Зеленски.

„Здравейте, мои мили приятели. Аз, Володимир Зеленски, ще дам гласа си на прекрасната, харизматична, дружелюбна мечка Падингтън“, казва 44-годишният политик на зрителите в двуминутния трейлър. „Падингтън“ е филм, който можете да гледате с цялото си семейство и всички ще му се насладят, независимо от възрастта си“, добавя той.

Личността на украинския президент придоби особена популярност с нашествието на руските въоръжени сили, както и с отявлената си решителност да застане в битката за родината си редом до своите войници. Кой всъщност е той?

Володимир Зеленски е роден на 25 януари 1978 г. в украинско-еврейско семейство в град Кривой рог, тогава в Украинска съветска социалистическа република на СССР. Майка му Рима Володимировна Зеленска (род. 16 септември 1950) е работила 40 години като инженер, а баща му Олександър Семьонович Зеленски (род. 23 декември 1947) е математик, програмист, доктор на техническите науки и професор.

В училище мечтаел да стане дипломат, но постъпва в Криворожкия икономически институт, филиал на Киевския национален икономически университет, в който получава юридическо образование. По специалността си никога не е работил.

Изявява се като комедиен актьор, когато става поддръжник на Евромайдан - термин за вълната от демонстрации и гражданско неподчинение, започнала в нощта на 21 ноември 2013 година, когато украинският президент Виктор Янукович отказва да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз, за да засили отношенията между Украйна и Евразийския съюз, където Русия е основен играч. Това предизвиква вълна от протести срещу възможността за задълбочени връзки между Украйна и Русия.

По време на ескалацията на конфликта в Украйна Зеленски открито поддържа действията на украинската армия и на доброволческите батальони, изнася концерти пред украинските военнослужещи, участващи в бойните действия в Донбас, заедно с другите участници от „95-и квартал“ дарява за нуждите на доброволческите батальони един милион гривни. В изпълненията си започва да осмива руските политици и жителите на Русия, ДНР и ЛНР.

Известен факт още е, че днешният лидер на Украйна някога е бил и звездата на украинския телевизионен сериал „Слуга на народа“, в който нищо неподозиращ учител е вкаран в седалището на украинското президентство – ролята, която вдъхновява Зеленски да се кандидатира за поста и в реалния живот.

Володимир спечели президентските избори в Украйна през 2019 г. Освен всичко друго, той е и виртуозен танцьор, който е печелил украинската версия на риалити шоуто Dancing With The Stars през 2006 г.

Володимир Зеленски е щастливо женен от 2003 г. досега за Олена Зеленска, която е архитект по образование, завършила Криворожкия технически университет с червена диплома. Тя е успешен сценарист и продуцент, автор в „Студия квартал 95“.

Днес двойката се радва на две деца - дъщеря Александра (родeна на 15 юли 2004 г.), която от 2014 г. се снима в киното, и син Кирило (роден на 21 януари 2013 г.).

Четете още: Ето я жената до украинския президент - майка, модна икона и жена с кауза