Така го правят швейцарците: Страната, в която всеки си има бункер

Знаехте ли, че на света има кътче, където всички са подготвени за военно нападение? Нещо повече - всеки разполага със собствен бункер в случай на ядрен удар. И това кътче се нарича Швейцария.

Точно така, помислено е къде ще се скрие всеки, ако страната бъде нападната. Причината за това практично решение е Студената война, която през 1963 г. подтиква управлението на страната да реши безкомпромисно проблема с укриването, тъй като рискът от нападение е бил висок.

Много от частните бункери през десетилетията, в които мирът е бил налице, са превърнати във винарски изби или са придобили друго предназначение, но конфликтът в Украйна поднови идеята тези помещения да бъдат бункери. След проверка, било установено, че подземията са в добро състояние и предназначението им като бункери може да бъде възвърнато в случай на нужда.

"Всички бункери преминават през редовни проверки и може да се каже, че като цяло те са годни за употреба", съобщава ръководителят на Службата за гражданска защита в кантона Цуг, Урс Марти.

Той изрази готовност помещенията да възвърнат първоначалното си предназначение, за което би било необходимо единствено да бъде подновено оборудването им според изискванията на Службата за гражданска защита.

Четете още: Най-големият круизен кораб в света предлага тематични барове и СПА