Автор
Ева Григорова

Едно вино или бира на ден може да състари мозъка ви с цели 2 години!

Ново проучване, което изследва връзката между консумацията на алкохол и мозъка, показва, че дори приемът на 1 чаша вино или бира на ден, е свързано с преждевременното остаряване.

В ярък контраст с предишни проучвания, които предполагаха, че няколко питиета на седмица биха могли да подобрят някои от когнитивните способности, новото изследване показва, че дори и леката консумация на алкохол би могла да състари мозъка ни.



Учените от университета в Пенсилвания изследвали данни от над 36,000 души, а резултатите от проучването са публикувани в Nature Communications. То показва, че колкото повече пият проучваните хора, толкова по-голяма е загубата на сивата материя в мозъка им.

Учените са на мнение, че хората, които пият много питиета на ден, биха могли да си вземат най-голяма поука от тяхното изследване. Те твърдят, че една допълнителна алкохолна напитка на ден всъщност може да има доста по-голямо значение, отколкото се смяташе преди. Което пък от своя страна означава, че ако човек премахне последното си питие преди лягане, това би могло да има голям ефект върху остаряването на мозъка му.



Специалистите установили, че при хора, които не консумират алкохол и започнат да пийват средно по една алкохолна напитка на ден, мозъкът остарява с 2 години за период от 50 години. Друг притеснителен факт е, че учените забелязали, че при хора, които не пият и започнат да консумират по 4 напитки на ден остаряването е с цели 10 години.



Резултатите от проучването сериозно противоречат на официалните препоръки в Америка, според които дамите биха могли да консумират средно по едно алкохолно питие на ден, а мъжете по две. Това е и причината учените от университета в Пенсилвания да посъветват властите да сменят своите препоръки по темата.