Защо обвързаните изневеряват? Само по тези две причини!

За да се стигне до изневяра в една връзка, причините могат да бъдат от най-различен характер. Те могат да варират от чувство за сексуална неудовлетвореност до усещане за емоционална празнота.

Интересна е гледната точка на Тами Нелсън - психотерапевт по семейните отношения, който свежда измяната до две основни причини.

1. Желание за край на настоящата връзка

Специалистът работи в сайт за запознанства между женени лица Ashley Madison, които търсят силни усещания извън брачното ложе. Той споделя своите наблюдения пред Business Insider, като твърди, че една от основните причини, поради които обвързаните изневеряват, е, за да сложат край на връзката си. По думите му те предпочитат този начин пред другия, който ще изисква да се изправят очи в очи с проблемите във връзката с настоящата им половинка. Според експерта този тип изневяра е по-често срещано явление сред представителките на нежния пол.



С наблюденията му е съгласен и коучът Джеймс Прийс, който допълва пред The Independent, че „жените са наясно, че ако бъдат хванати, това ще доведе до бърз край на отношенията“. Според него това им спестява време, а и вероятността връзката им със стария партньор да продължи занапред е по-малка заради накърненото его и самочувствие на жертвата. Така, според него, на рогоносеца ще му е по-лесно да се раздели с предателя, тъй като едва ли би му простил.

2. Липса на физическо и/или емоционално удовлетворение

Вторият тип изневяра се наблюдава с по-голяма честота при мъжете и действа като „начин за запълване на онова, което бракът им не може“, казва Нелсън. Това означава, че ако партньорът усеща липса – било то физическа, или емоционална, е възможно той да потърси удовлетворение в обятията на човек извън брака. В основата тук отново лежи усещането за някакво вътрешно негодувание към настоящия партньор и притеснението за обсъждането на проблема с него – в случая налице е дефицит в отношенията.

При този вид изневяра обвързаният невинаги иска да прекрати връзката, а по-скоро - да задоволи своя нужда, която не може да бъде задоволена от партньора. Това твърдение се потвърждава от най-често посочваната причина за регистрация в сайта Ashley Madison – липсата на тръпка и усещането, че бракът е „загубил искрата си“.

От своя страна Прийс обяснява още, че за изневярата допринася и изкушаването от трети страни – нещо, което той твърди, че е по-разпространено при мъжете. По-голямата нужда при представителите на мъжкия пол от себеутвърждаване ги прави по-склонни към изневяра. Затова при тях жаждата за изневяра нараства още повече в случаите, когато усетят, че са станали обект на женско внимание.

И на финала от резултатите на едно интересно проучване на YouGov от 2015 г., става ясно, че 1 на всеки 5 британци е имал извънбрачна връзка. Изследването установява още различия в мотивите за изневяра при двата пола – докато мъжете са по-склонни да я извършат вследствие на сексуално неудовлетворение, то жените го правят заради необходимостта от запълване на емоционална празнина.

Четете още: Когато мъж пренебрегва жена, той я учи как тя да живее без него