Автор
Христина Кирилова

Може ли да си поръчаш да ти направят човек? Да, може... Докъде ще ни докара трансхуманизмът?

Чували ли сте понятието "трансхуманизъм"? Въпросът е почти реторичен, защото тази дума не е непозната на света от много отдавна. Да кажем още, откакто съществува "Божествена комедия" на Данте Алигиери. А какво се крие зад това определение и защо тази дума буди удивление и надежда в едни, а в други истински ужас?

Накратко: трансхуманизмът е свързан с бъдещето на човечеството и подобряването му, дори и с безсмъртието. На пръв поглед това звучи повече от вълнуващо, но истината е, че идеята за трансхуманизма има също толкова противници, колкото и привърженици. Тя е плод на спорове между философи и социолози, абе на големи мозъци.

И ако се замислите, има логика, защото като всяко нещо на този свят и идеята за подобряване на човешкия вид има както своите добри страни, така и не чак толкова добри. Идеята човекът да бъде подобрен както физически, така и умствено, нещо повече - за тази цел могат да бъдат използват генетични мутации. И буквално един ден ще можем да си създадем наследници като по поръчка. Но разбира се, всичко това ще доведе до последствия, заради които възникват доста дебати.

Възможността да проектираме децата си един ден звучи не само плашещо, но може да бъде и опасна, твърдят някои. Но като цяло идеята е, чрез подобрения благодарение на съвременни технологии, здравето на човек да може да бъде подобрявано по начин, какъвто светът не е познавал сега. Да бъде умствено усъвършенстван и да бъде удължен животът му. Всъщност, дори и да стигнем до безсмъртието чрез съживяването, след като тялото ни бъде поставено в камера и азот (този процес се нарича крионика).

По думите на еволюционния билог Джлуиан Хъксли: "можем с основание да вярваме, че човешкият вид е способен, ако пожелае, да надмине себе си – и то не в единични случаи, всеки спасявайки се сам, а вкупом, цялото човечество“.

Но когато говорим за усъвършенстване, се поражда друг казус, свързан с правата на "подобрените" хора. А писателят Франсис Фукуяма определя трансхуманизма като най-лошата и зловеща идеята за човечеството, защото: ако започнем да се превръщаме в нещо по-висше, за какви права ще претендират тези усъвършенствани същества и какви права ще имат те в сравнение с изоставащите?“.

В интерес на истината наблюдаваме трансхуманизъм и в днешно време и доказателство за това е напредналата медицина, всички лекарства, които спасяват здравето и животите ни, изкуствените крайници и др. Но докъде би ни довел процесът на усъвършенстване? И дали наистина някой ден ще можем да стигнем до вечния живот? Все още не е известно, но едно можем да кажем - предстоят ревашащи и интересни времена за човечеството.

Четете още: Коя е Александра или новата дама, завладяла сърцето на олигарха Роман Абрамович?