Автор
Весела Георгиева

Блясък, скандали и звездни тоалети на наградите 'Оскар' тази година

Блясък, скандали и невероятни тоалети - това видяхме по време на 94-ата цермония на наградите "Оскар".

Най-големият победител тази година бе филмът “Кода”, който получи общо 3 номинации и спечели във всяка една от тях, включително в категорията за най-добър филм.

Наградата най-добра главна роля отиде при Уил Смит за участието му в “Методът Уилямс’. Смит имаше досега две номинации за наградата – за „Преследване на щастието“ и „Али“. През 2015 г. актьорът се размина с трета номинация – за ролята си в „Шампионът“.

“Искам да благодаря на цялото семейство Уилямс, че повериха историята си на мен”, каза актьорът, обръщайки се към сестрите Уилямс, които присъстваха в залата.

Актрисата Джесика Частейн получи своя първи “Оскар” за ролята си във филма “Очите на Тами Фей”.


Ариана ДеБоуз получи “Оскар” за най-добра поддържаща женска роля за образа си на Анита в адаптацията на Стивън Спилбърг по хитовия мюзикъл „Уестсайдска история“.

„Дори в този уморен свят, в който живеем, мечтите се сбъдват“, каза през сълзи ДеБоуз, след като спечели сред останалите номинирани, сред които бяха Джеси Бъкли („Изгубената дъщеря“), Джуди Денч („Белфаст“), Кирстен Дънст ( „Силата на кучето“) и Аунджану Елис („Крал Ричард“).

"Оскар" за най-добра поддържаща мъжка роля взе Трой Коцур. Той стана втория глух актьор, печелил отличието. Това беше първа номинация и "Оскар" за Коцур. “За мен е невероятно да бъда тук. Благодаря на хората, които имат увреден слух и от чието име аз получавам тази награда”, каза актьорът.

Джейн Кампиън спечели своя втори “Оскар” в категорията “Най-добър режисьор” за работата си по филма "Силата на кучето".

„Енканто“, семейна приказка на "Дисни", изпълнена с цветове, магии и хитови песни на Лин-Мануел Миранд, взе "Оскар" за най-добър анимационен филм.

“Оскарът” в категория “Най-добър сценарий” отиде при Кенет Брана. Това е първи “Оскар’ за него след 8 номинации.

"Карай колата ми", тричасовата адаптация на разказа на Харуки Мураками, спечели "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм. В тази категория се състезавах още "Бягство" (Дания), "Ръката на Бог" (Италия), " „Лунана: Як в класната стая" (Бутан) и "Най-лошият човек на света" ( Норвегия).

Отличието в категорията “Най-добра оригинална песен” отиде при Били Айлиш и Финъс за тяхната песен към филма “Джеймс Бонд: Смъртта може да почака”.


Кои са останалите наградени?

“Най-добра музика” - “Дюн”

“Най-добър рейтинг” - Ханс Цимер за работата си по “Дюн”

“Най-добра късометражна анимация” - The Windshield Wiper

“Най-добър е късометражен екшън филм” - The long goodbye

“Най-добър монтаж “- Джон Уолър за работата си по “Дюн”

“Най-добър грим и прическа” - “Очите на Тами Фей” - Линда Доудс

“Най-добър документален късометражен филм” - “Кралицата на баскетбола”

“Най-добър продуцентски дизайн” - “Дюн”

“Най-добри постижения в кинематография”- Грег Фейзър за работата си в “Дюн”

“Най-добри визуални ефекти” - “Дюн”

“Най-добър чуждестранен филм”- “Карай колата ми” - Япония.

“Най-добри костюми” - Джени Бевън за работата й по “Круела’. Това е трети “Оскар” за дизайнерката.

“Най-добър адаптиран сценарий” - Шон Хейдър

“Най-добър документален филм” - “Summer of soul”

Кристина Патрашкова: Оформя се ожесточена битка за "Оскарите"

С изпълнение на сцената се изявиха Себастиан Ятра, Меган Ди Сталиън, която пя заедно с Луис Фонси и Беки Джи, както и Били Айлиш и Финиъс, които изпяха песента от филма за Джеймс Бонд “Смъртта може да почака”.

По време на церемонията бе обявена и минута мълчание в знак на почит към Украйна. По време на този кратък момент на екраните се излъчваха съобщения, призоваващи за изпращане на помощ, изброявайки най-необходимото, от което украинците се нуждаят - „храна“, „медицински грижи“ или „одеала“. „Молим ви да помогнете на Украйна по всякакъв възможен начин“, гласеше едно от съобщенията.