С навлизането на момичето в пубертета започват да се развиват женските гърди. За да разберем колко години расте бюстът, трябва да проучим факторите, които влияят върху неговото развитие.

Какви са факторите, които влияят на растежа на женските гърди

Хормоналното преструктуриране на тялото на момичето започва с пубертета. Млечните жлези се увеличават по размер поради деленето на клетките и нарастването на мастната тъкан. Жлезите са над 80% съставени от мастна тъкан. Има няколко фактора, които влияят на размера на гърдата и процеса на нейния растеж:

- Наследственост. Много е вероятно характеристиките на образуването на бюст при майка и дъщеря да бъдат сходни;
- Тен. Често момичетата с по-пълна физика имат впечатляващ размер на гърдите. При по-крехките им връстници обемът на мастната тъкан е по-малък, съответно и гръдният кош не е твърде голям;
- Хормонален фон. Началото на растежа на млечните жлези е хормоналното преструктуриране на тялото. Това става чрез производството на хормона естроген. Има значителен ефект върху размера на гърдите. Пикът на растежа на гърдите настъпва през първите 2-3 години след появата на първата менструация при момичето;
- Особености на физическото развитие. Смята се, че прегърбената стойка и липсата на достатъчно физически упражнения могат да забавят процеса на растеж на гърдите. За нормално развитие е необходимо да се поддържат мускулите на гърба в добра форма;
- Диета. Балансираната диета помага на тялото да се развива правилно по време на пубертета, има благоприятен ефект върху ендокринната система, която е отговорна за образуването и растежа на млечните жлези.

Сред другите фактори на влияние може да се отбележи районът на пребиваване и екологията на този район, професионалният спорт, отсъствието или наличието на чести стресови ситуации, операции и наранявания.



Патологии, свързани с растежа на гърдите при девойката

Ако на 15-16 години млечните жлези на момичето не се увеличават, няма менструация, това е причина да потърсите помощ от специалист. По-специално ендокринолог и гинеколога. Тази ситуация може да се дължи на недостатъчно количество естроген при момичето.

Други причини, поради които гърдата не се развива, могат да бъдат вродени малформации, увреждане на млечните жлези, възпалителни процеси в гърдата и различни заболявания. Всички тези случаи изискват постоянно медицинско наблюдение.

Развитието на всяко момиче е индивидуално, следователно е възможно да се определи периодът на растеж на гърдите само приблизително. За да направите това, добавете 3 години към датата на първата менструация. Този период гърдата се счита за практически оформена. Ако има патологии, трябва спешно да се консултирате с лекар.

Методи за увеличаване размера на гърдите

В индустрията за красота има много продукти, които обещават да увеличат размера на гърдите: намазвате бюста с крем и той се увеличава. Всъщност тяхната ефективност не е доказана, но такива кремове и серуми имат лифтинг ефект, стягат и укрепват кожата, а също така осигуряват анти-ейдж ефект.

Най-успешният начин за увеличаване на растежа е пластичната хирургия. Въпреки това, преди да отидете на среща с хирург, трябва да помислите за плюсовете и минусите.

Обикновено пубертетът при момичетата започва на 9-10 годишна възраст, но в този период все още няма промени в гърдите. Те започват на възраст 11-12 години. В този момент детето може да се притесни и уплаши от хормоналните промени в тялото си, така че е много важно да обясните на дъщеря с, че настъващите промени в тялото ѝ са напълно естествени и нормални. През този период млечните жлези могат да не се развиват симетрично, няма за какво да се притеснявате, тъй като гърдите все още могат да се променят в рамките на 4-5 години, докато се извършва това преструктуриране.

Средно гърдите спират да растат на 17-18 години, но това е индивидуален процес за всеки. През този период е важно да се следи здравето на момичето, неговите промени и характеристики, така че при най-малкото неразположение да може да се консултира със специалист.

Четете още: Какво трябва да знаем за наследствеността при кръвното налягане?