Автор
Ева Лъчезарова

Наръчник за вегетарианци: Ето как да бъдете сигурни, че сте в добро здраве

В последните години все повече хора започват да следват вегетарианския начин на хранене, а причина за това са многото ползи за здравето и виталността на човек, които той носи със себе си.

Вегетарианството понижава кръвното налягане и нивата на холестерола и намалява риска от различни заболявания, сред които са сърдечните проблеми, диабет тип 2 и рак. Освен това този тип хранене е и доста по-щадящ към околната среда, тъй като за отглеждането на животни са необходими значително повече ресурси, отколкото за култивирането на растения.Въпреки безспорните предимства на вегетарианския тип хранене, които са доказани в годините с множество изследвания за съжаление част от последователите на този начин на живот се оплакват от понижена енергия, цялостно усещане за липса на виталност, а понякога и от качване на излишни килограми. Някои от дамите пък страдат от хормонален дисбаланс, промени в менструалния цикъл и мозъчна мъгла.

Това е и причината, заедно с Допелхерц®, да създадем кратък наръчник за вегетарианци, който ще ви даде насоки какво бихте могли да промените в храненето си и какви добавки да приемате, за да изпитате максималните ползи от този хранителен режим.

Ето и кои са най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват вегетарианците и какво е тяхното решение:

1. Приемат твърде малко протеини

Вегетарианците и веганите често не приемат достатъчно протеини със своята диета. Добра алтернатива на животинските протеини са тези, които могат да бъдат открити в продукти като киноа, нахут, бобовите култури, лещата, ядките и някои семена като конопеното семе и чията.

Чудесно решение е да следите ежедневно да приемате част от тях, като креативността ще ви помогне да ги включите в повече и различни ястия. Например винаги бихте могли да обогатите салатата си, като я поръсите с конопено семе или си направите вкусен дресинг с хумус.

2. Наблягат на зърнените храни и въглехидратите

Част от вегетарианците често попадат в затворения кръг на твърде голямата консумация на въглехидратни храни като банички, пица, бял хляб, бяла паста и ориз. За съжаление обаче това често води до качване на килограми, раздразнение, липса на енергия, усещане за силен глад и желание за сладко. Съветът на диетолозите в такъв случай е, освен да се намали приемът на подобен тип продукти постепенно да те да бъдат заменени с пълнозърнести такива. По-добре наблегнете на пълнозърнести хляб и паста, заменете белия ориз с кафяв или с киноа, би било хубаво и да смените обикновените картофи със червени или сладки.

Здравословните въглехидрати съдържат повече фибри и не предизвикват повишаване на кръвната захар, което води до усещане за ситост за по-дълго време.4. Не следят за дефицити

Най-често срещаните дефицити при веганите и вегетарианците са свързани с понижени нива на витамини от групата В и особено на витамин B12. Често се забелязват и дефицити на калций, цинк, желязо и витамин D.

Витамин B12 е изключително важен за клетъчното делене, участва в образуването на червените кръвни телца и спомага за правилното функциониране на нервната система. Той може да бъде открит основно в животински продукти като риба, месо, яйца, мляко и именно това е причината веганите и вегетарианците често да се сблъскват с подобен дефицит.

Ограничената консумация на млечни продукти или тоталното им изключване от менюто пък биха могли да доведат до недостатъчно снабдяване на тялото с калций. Калцият и витамин D са важни за поддържане на нормалното състояние на костите, зъбите и мускулите.Освен това проучванията сочат, че при веганите и вегетарианците често се наблюдават ниски нива още на желязо, цинк и йод. Желязото се среща в природата под две форми - хемово, което е в животински продукти и нехемово – среща се в растенията. Хемовото желязо се усвоява по-лесно. То играе роля в нормалното образуване на червените кръвни клетки и допринася за нормалното транспоритране на кислород в тялото, както и за нормалната когнитивна функция. Цинкът пък е микроелемент, който организмът ни не може да синтезира сам. Той участва в регулацията на над 300 ензимни системи в тялото, допринася за нормалната функция на имунната ни система, нормалния синтез на ДНК, нормалния фертилитет и възпроизводство. Подпомага и добрия вид на косата, кожата и ноктите. Йодът от своя страна е необходим за нормалната функция на щитовидната жлеза и производство на тироидни хормони.Допелхерц® - витамините номер 1 в Германия*, предлагат специална комбинация от витамини В1, В2, В6, В12 и D, калций, йод, цинк и желязо. Тя се нарича Допелхерц® Витамини за вегетарианци и само една таблетка от нея на ден би могла да спомогне за балансирането на нуждите от важни витамини, минерали и микроелементи при следването на вегетарианска или веганска диета.

Освен това от Допелхерц® предлагат и допълнителни продукти за привържениците на този тип хранене, които можете да разгледате тук.

5. Ограничен прием на плодове и зеленчуци

Може и първоначално да ви се стори странно, но истината е, че част от вегетарианците не хапват достатъчно зеленчуци. Диетолозите съветват, ако спазвате подобен тип диета, да хапвате между седем и девет порции зеленчуци на ежедневна база. Това е и причината те често да препоръчват приемането на различни хранителни добавки, които допълнително да осигурят нуждите на организма от важни витамини, минерали и антиоксиданти.

Ежедневният прием на смутита също би могъл да улесни веганите и вегетарианците, които могат да следват тази лесна формула: слагайте три вида зеленчуци и един плод в сутрешното си смути, за да балансирате захарта.В заключение можем да кажем, че когато човек спре изцяло приема на различен тип храни, това понякога води до различни последствия за начина, по който се чувстваме и по който функционира нашият организъм. Когато обаче започнете да се храните осъзнато, включвате повече разнообразни продукти в менюто си и се спрете на правилните хранителни добавки, безспорно бихте могли да се възползвате от всички предимства на вегетарианската и веганската диета.

*NielsenIQ, Nielsen Market Track database, Vitamins and Minerals, MAT MAY 2020 and 2021, value sales without Discounters, Germany (Copyright © 2021 The NielsenIQ Company (US), LLC. All Rights Reserved

(в материала има продуктово позициониране)