Автор
Ива Петрова

Защо сексът за една нощ ни прави по-тъжни

Безспорно всеки е чувал фразата „секс за една нощ“, но със сигурност малко от вас са се замисляли за емоционалните последствия след една подобна краткотрайна интимна заигравка. А истината е, че разбиранията в съвременното общество предлагат много възможности за подобни преживявания.

Проучване сред 4000 студенти установи, че тези, които наскоро са правили секс за една нощ, имат много по-ниски нива на самочувствие и са по-малко щастливи. Освен това потвърждават и за по-високи нива на тревожност и депресия!

Защо се случва това? Неведнъж учените са отбелязвали, че случайният секс е полезен за тонуса и общото състояние на организма (изключваме този без предпазни мреки). Защо обаче настроението на хората спада рязко след практикуването му? Във въпросното изселдване се твърди, че сексът за една нощ засяга пряко мозъка ни, пише "Локално".

Според същото това проучване мозъкът ни отделя различни хормони както по време на секс, така и по време на гушкане. Един от основните се нарича окситоцин, който често се нарича "хормон на любовта". Смята се, че окситоцинът допринася много за междуличностните отношения, независимо дали става дума за майка и нейното новородено бебе, или за връзка между романтични партньори.

Представителите и на двата пола отделят окситоцин по време на секс, но мъжете отделят и още един, известен като вазопресин. Вазопресинът може да се счита за „защитен хормон“, благодарение на който мъжете изпитват желание да защитават партньорките си и да държат другите ухажори далеч.

Въпреки факта, че ни възбужда да правим секс за една нощ, той влияе на нашия мозък проско като „превключвател“. Мозъкът си мисли, че е намерил това, което търси, но след като окситоцинът изчезне, у нас нахлува усещането за празнина, обърканост и тъга.

С други думи, каквото и да се случва в общественото поведение и сексуалните ни преживявания, биологията не лъже - когато имаме интимни отношения с хора, които току-що сме срещнали, мозъкът се обърква. Ако обаче дадем време на връзката си да се развие, това определено ще окаже благотворно влияние върху нашето душевно и емоционално състояние.

Четете още: 5-те етапа, през които мъжът минава, за да се влюби