Автор
Христина Кирилова

Синдромът на любовницата: 5 причини винаги да се оказвате в прегръдките на женен мъж

Що се отнася до любовта, на този свят има два типа хора - тези, които са вдъхновени от родителите си и съзнателно (или не) следват примера им и тези, които са толкова травмирани от отношенията между майките си и бащите си, че за нищо на света не биха повторили техния модел. Но от които и да сте вие, едно е сигурно - всичко, което сте виждали в детството си вкъщи, вашият мозък възприема като нормално и дори като добро. Макар и невинаги да е било такова.

Често хората повтарят модела на родителите си, когато сформират семейство с някого и дори не го осъзнават. В живота ни е имало поведенчески шаблон и не можем да избягаме от този факт. Днес ще разгледаме един от проблемите, с който много жени се сблъскват и също има своето обяснение от детските години и той е синдрома на любовницата. Тези дами, които винаги се влюбват в обвързани мъже. Ако и вие сте от тях, със сигурност ще се припознаете в някоя от тези 5 причини:

Неверният татко

Тя е умна, красива, образована, жадува за любов, но...уви - мъжете в живота ѝ винаги се оказват чужди. А причината за това в някои случаи е бащата на тази дама, който винаги е влизал в тайни връзки и този факт неведнъж е бил причина за скандали в семейството. Тази жена, която някога е била просто едно малко, невинно момиченце, е ставала свидетел на безбройни кавги, заради поредната изневяра на татко си. Майката вечно е била в ролята на жертва, а бащата - на най-близкия ѝ човек, който ѝ е носел само разочарование. Ето защо днешното пораснало момиче е избрало да не бъде в ролята на наранената си майка, а на любовницата. И в края на деня, когато всичко приключва, тя остава сама. И все пак - разочарована, но не по начина, по който е била майка ѝ.

Страхът от близост

Тази жена има много и все верни приятели, води хубав живот и има всичко, за което е мечтала, но не и мъж, който да бъде само и единствено неин. Тя просто се страхува от обвързването, защото някога майка ѝ е била с разбито сърце и за това отново е отговорен бащата. И причината може да е съвсем различна от изневяра. Тази жена е била пряк свидетел на страданието на майка си и това е довело до страха ѝ от обвързване. Тя просто затваря сърцето си и поставя сериозни граници. Тя е твърдо решена никога да не бъде в ролята на жертва и затова избира вариант, при който друга жена може да бъде наранена, но не и тя, а връзката с женен мъж е най-сигурната опция.

Пристрастеност към страданието

Съществуват жени, които приемат страданието като форма на щастие и спокойствие. Това, разбира се, отново се случва заради лошата семейна среда и нещастието, което е царяло между родителите на тези жени. Те не се чувстват комфортно, ако в любовта цари хармония, защото за тях хармонията е, когато мъжът наранява. И жененият е перфектният кандидат - връзката с него със сигурност носи разочарование, поводи за ревност, самота и много други подобни терзания.

Синдромът на Питър Пан

Този тип дами наистина са като Питър Пан в рокля. Те просто търсят приключение, но и имат нужда от бащинска фигура. Това много често се случва при жени, отгледани от властни бащи, които са диктували живота им и не са им дали никаква възможност за самостоятелност. Затова дамите са пораснали, но и не съвсем. В душата си те все още са онези малки деца, които имат нужда някой мъж да им дава тон в живота, да се грижи за тях. Жененият мъж е идеална опция, която на всичкото отгоре не ги обвързва сериозно.

Кармата

Понякога жененият мъж идва в живота на някоя жена, за да ѝ даде кармичен урок. Не е задължително кармата да бъде наказание, а просто истина, до която тази жена трябва да стигне - да си даде равносметка за любовта, да обърне повече внимание на развитието си. Тази връзка се отразява като сериозна трансформация в живота ѝ, а когато урокът не бъде разбран веднъж, този тип отношения с обвързани мъже ще продължат да се повтарят.

Четете още: Защо съжаляваме за развода?