Как да проверите сами състоянието на щитовидната си жлеза

Знаете ли, че сами можете да проверите състоянието на щитовидната си жлеза у дома. Но само малцина са наясно как да го направят правилно. Този орган изпълнява изключително важна функция върху човешкия организъм. Ако работата му е нарушена, възникват сериозни последствия за здравето. Ето защо в случая самопроверката на състоянието на щитовидната ви жлеза ще ви бъдат от голяма полза.

Как да проверите щитовидната жлеза по външни признаци?

В случай на дисфункция органът се увеличава, вследствие на което формата на шията се променя. Симптомите се виждат с просто око.

При патологии на щитовидната жлеза формата на шията е асиметрична, появяват се напречни кожни гънки, кожата е подута. Виждат се контурите на щитовидната жлеза.
Що се отнася до самопроверката, достатъчно е да поставите пръстите си върху повърхността на шията в областта на адамовата ябълка и да преглътнете. Обикновено палпацията е безболезнена, без твърди образувания или втвърдени участъци. Все пак не забравяйте, че само лекар може правилно да опипа щитовидната жлеза.

Косвени признаци на заболяване на щитовидната жлеза:

- несъответствие между теглото и апетита, човек постоянно яде, но не качва килограми;
- промяна в характера, появява се нервност или апатия;
- хронична умора;
- повишаване на телесната температура от 37 до 37,5ºС;
- снижаване тембъра на гласа, дрезгавост;
- често безпричинно възпалено гърло;
- нарушение на менструалния цикъл;
- тремор на ръцете;
- суха кожа;
- косопад.

Ако имате тези симптоми, посетете вашия лекар, направете си ултразвук и изследване на хормоните.

Как можете да проверите щитовидната жлеза у дома?


При заболяване на щитовидната жлеза често се появяват външни признаци, но е трудно да се идентифицира само от тях проблемът. Има и други начини за разпознаване на заболявания на органи, които могат да извършат в домашни условия.

1. Направете си тест за йоден дефицит. При липса на това вещество щитовидната жлеза се увеличава. На китката нарисувайте с йод решетка 5 × 5 см. Ако след два часа надписът изчезне, това вещество липсва в тялото ви.

2. При хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза) косата опада и спира да расте.

3. Вземете чаша вода. Започнете да отпивате течността на малки глътки и погледнете в този момент в огледалото. При хипертиреоидизъм (повишена функция на щитовидната жлеза) ще забележите подуване на шията. Точната диагноза се поставя след медицински преглед в клиника.

Болестите на щитовидната жлеза често се появяват при йоден дефицит или при хора с генетична предразположеност. Ако подозирате, че имате проблем с щитовидната жлеза, посетете ендокринолог. Само той може да определи дали ви се е сторило, или трябва да алармирате. Този орган не се лекува у дома. След преминаване на прегледа, лекарят ще предпише адекватно лечение.

Четете още: Избягвайте тези 6 храни, защото унищожават щитовидната жлеза