Автор
Woman.bg

Кои сливи са по-полезни - сушените или пресните

Сините сливите са любими на много хора. Някои ги предпочитат натурални, други ги обичат сушени. Когато им мине сезонът нямаме голям избор и трябва да се задоволим със сушените. И двата вида имат различни хранителни стойности, затова винаги се чудим кои са по-полезните: пресните или сушените. Сега ще разберете отговора!

Този популярен плод се среща в света в над 6 хиляди разновидности. Най-големите екземпляри са плодовете на сливата President и Haganta, средните са Cacanska lepotica, Stnaley и Hungarian Dbrowicka.

Този сезон се наблюдава завръщане на дребните сливи - мирабелите, забравени от много години. През 80-те години на миналия век малките им плодове щедро украсяваха дървета в овощните градини. Компотът Мирабел беше хит сред августовските деликатеси, но тези дребни сливи в последните години отстъпват на сортовете, които дават по-големи плодове.

Днес мирабелите се завръщат, те могат да бъдат закупени на почти всеки пазар, особено в районите, ориентирани към преработката.

Сливите – силата на антиоксидантите

Сред многобройните сортове, сливите с тъмно лилава кора заслужават специално внимание. Те се смятат за плодове със силен антиоксидантен потенциал. В допълнение, към насищането им с дълбоки цветове на полифеноли (багрила с антиоксидантни свойства), можем да открием три витамина със същите свойства.

- витамин С, който укрепва имунната система,

- витамин А, важен за доброто състояние на очите и кожата,

- витамин Е, рядко срещан в плодовете, който инхибира процесите на преждевременно стареене на клетките.



Най-често фокусът е върху клетките на кожата - тук промените могат да се видят с невъоръжено око, но витамин Е също е толкова важен за мозъчните клетки, а диетата, богата на антиоксиданти, е най-добрата превенция на деменцията и болестта на Алцхаймер.

Антиоксидантите са най-ефективният метод за неутрализиране на токсичните ефекти на свободните радикали и предотвратяване на заболявания, свързани с начина на живот. Диетата, богата на антиоксиданти, намалява рискът от рак, диабет, атеросклероза и високо кръвно налягане. Укрепва имунната система, като повишава устойчивостта към патогенни микроорганизми. Струва си да си припомним, че септември наближава, а с него и сезонът на инфекциите и настинките.

Сливи - за здраве и по-добро настроение

Сливите са важен източник на витамини от група В, които определят безпроблемната работа на нервната система, влияят върху хода на когнитивните способности и на настроението. Нашите баби са казвали, че ако си в лошо настроение, трябва да изядеш една слива. За предпочитане три!



Сините сливи също така съдържат важни минерали, включително:

- желязо, необходимо за здрава кръв,

- калций и фосфор, важни за здрави кости и зъби,

- специфичен катализатор за превръщането на протеини, мазнини и въглехидрати, магнезий.

Сливи - ценен източник на фибри

Сливите имат страхотната характеристика, защото с тях не можете да преядете. Те са изключително богати на фибри, които ви карат да се чувствате сити, когато пълните стомаха си. Същите фибри ефективно стимулират перисталтичните движения на червата, подобряват отстраняването на токсини, отлагания и ненужни метаболитни продукти. Сливите са перфектната противоотрова при запек.

Лишени от вода, те имат по-високо съдържание на сурови растителни влакна (фибри). Съотношението е следното: 2 г фибри в 100 г пресни сливи и 7,1 г фибри в 100 г сушени. Ето защо сините сливи се препоръчват при най-тежките, включително хронични проблеми със запек.



Пресни или сушени сливи?

Сушените плодове имат цели пет пъти по-високо съдържание на витамин А от пресните плодове, струва си да посегнете към тях за укрепване на зрението и кожата. Поради богатството на желязо и фосфор сините сливи трябва да бъдат един от най-важните продукти в диетата на хората, които са се отказали от консумацията на месо или са го ограничили силно.

Пресните имат повече витамини С и Е и очевидно са по-нискокалорични. Струва си да ги използвате, стига да е в умерено количество.

През сезона е добре да се насладите на вкуса на свежите плодове. За зимните и пролетните месеци можете да ги консумирате изсушени, замразени и варени. Компотите, конфитюрите и консервите от сливи са вкусни и идеални за този период в годината.

Четете още: Никога не комбинирайте тези билки с лекарства