Автор
Теодор Муховски

9 предмета, които трябва веднага да се почистят и дезинфекцират

Хигиената в днешно време е от голямо значение. Покрай пандемията се научихме да си мием по-често ръцете, да почистваме всякакви повърхности и да дезинфекцираме навсякъде. Сега ще ви изброим 9 вещи, които е задължително веднага да се почистят.

Постелките в банята



Ако имаме пухкави постелки във вашата баня, те се мърсят по-бързо от кърпата за ръце. Но ние някак си не се сещаме за тях и ги перем по-рядко, отколкото трябва. Може би не се замисляме, но в тях се набива прахоляк и малки частици епидермис, които са причинители на инфекции. Затова е добре тези постелки да се изпират по-често, а междувременно можете да ги дезинфекцирате с помощта на неголяма доза оцетен разтвор.

Ключове



Ключовете се пипат доста често с мръсни ръце, а това им докарва голямо количество бактерии по тях. Пипайки ги, ние пренасяме всевъзможни бактерии, които се разпространяват из целия ни дом. Важно е да се сещате да ги дезинфекцирате по-често, отново с помощта на лек оцетен разтвор. Ако започнат да хващат ръжда, натрийте ги със смес от сол и лимонов сок.

Воланът на автомобила



Ако решите да погледнете под микроскоп автомобилното кормило, то ще останете с отворена уста - ще бъде пълно с всякакви микроорганизми. Напомняйте си периодично да го забърсвате с антибактериални кърпички или памук със спирт. Правете го поне два-три пъти седмично, а ако искате да е съвсем чисто - всеки път, преди да шофирате.

Домашните растения



Саксиите с цветя са красиви, но само поливането им не е достатъчно, за да са чисти. Върху листата им се трупа същото количество прах, което попада и върху мебелите ви. Затова е препоръчително на два-три дни да минавате по листата с микрофибърна кърпичка, а преди да го направите може да ги напръскате с пулверизатор с вода. Ако листата не са гладки, можете да използвате стара четка за зъби.

Кредитните и дебитни карти



Със сигурност това е един от най-пипаните предмети с мръсни ръце. Замислете се - тези карти минават през вашите ръце, ръцете на продавачите в магазина или на бензиностанцията, влизат в постерминали или банкомати - места, където властват милиони бактерии. Картите поне се чистят лесно и бързо - кърпичка за стъкла на очила ще свърши работа. Само пазете магнитната лента, за да не я повредите.

Съдомиялната машина



По вътрешността на съдомиялната често пъти се натрупват частици от храна, варовик и прах. Ако искате уредът за миене да ви служи дълго време, един път на седмица пускайте вода в него, докато е без чинии, като вместо препарат поставете бял винен оцет.

Абажури



Платнените абажури трябва да се чистят най-малко един път в седмицата с помощта на мини прахосмукачка. Ако има петна, можете да ги махнете чрез топла сапунена вода и с помощта на въздуха да го подсушите.

Възглавниците



Спалното бельо се пере често, но самите възглавници и одеяла се забравят, а по тях се наслагват вредни акари и неприятни гъбички. Ако искате да ги премахнете, трябва да ги изперете с топла вода, но внимавайте с температурата, за да не ги повредите.

Прахосмукачката



Не винаги е достатъчно само да почистите торбичката и филтъра на прахосмукачката. Малцина от нас се сещат, че по корпуса на уреда също се натрупват петна и мръсотия. За да не се разнасят навсякъде, използвайте парцал, напоен с вода и я измивайте след всяко почистване.

Ако спазвате тези съвети, бактериите около вас ще намалеят, а с това ще се подобри качеството на въздуха, което влияе на вашето здраве.

Четете още: Да спим голи е полезно, но не и за някои жени