На много хора им доставя удоволствие в летните месеци да спят с максимално малко дрехи по себе си. Има такива, които обичат да се пъхат напълно голи под завивките. На други пък не им е комфортно и си лягат по спално бельо или с пижама.

На въпроса дали е полезно спането без дрехи, не може да се отговори еднозначно. Някои учени са на мнение, че спането чисто гол е полезно, но има примери, които доказват противното.

Древно суеверие

Предците ни са били на мнение, че когато човек спи, става беззащитен пред тъмните сили и ако спи гол е много вероятно да му откраднат душата още по-лесно. А в стара Русия имало поверие, което забранявало на хората да спят голи. Една от най-строгите забрани за спане без дрехи била наложена към жените, защото били смятани за най-привлекателни за демоните. В случай, че един от тях си хареса жена, той лесно щял я завладее и да се всели в тялото ѝ.



След навлизането на християнството в Русия, църквата потвърдила тази забрана. На жените им било забранено да махат дрехите си дори пред съпруга си. В допълнение, по време на интимност между партньорите, жените също не трябвало да са напълно голи.

Логични причини

Хората, които не подкрепят спането без дрехи дават няколко аргументи в защита на мнението си:

1. Възникване на спешни ситуации.

Ако у дома стане пожар, наводнение или земетресение, този, който спи гол ще загуби време в търсене на дрехи, които ще се наложи спешно да облече.

2. Неудобство

Ако човек живее под един покрив с други хора, всеки път ще трябва да се съобразява с тях, когато отива до банята или тоалетната. Ако решите да не го правите рискувате някой да ви засече, докато ходите голи през нощта.



3. Студ

Когато човек спи, телесната му температура се понижава. Ако се събуди внезапно през нощта може рязко да му стане студено и да го втресе. Затова е добре когато си лягате да имате допълнителна завивка или одеяло около вас, особено ако спите без дрехи.



4. Хигиена

От хигиенна гледна точка спането без дрехи може да причини някои инфекции, особено ако не сменяте редовно чаршафите и завивките си. Замислете се - вие сменяте бельото си всеки ден, но не правите същото и с завивките си.

5. Изненадващи посещения

Ако живеете с повече хора, вие сте свикнали да влизате в стаите без да чукате на вратата. Ако спите голи и някой влезе и ви завари в това положение, ще бъде неудобно както за вас, така и за него.

6. Качество на спалното бельо

Когато спите без дрехи върху некачествено спално бельо, спането може да се превърне в кошмар. Има вероятност кожата ви да се възпали, зачерви или да ви засърби. Затова е добре да си купувате меко и удобно бельо.

В крайна сметка всеки може сам да прецени дали да спи без или с дрехи. Ако липсата на дрехи все пак ви създава дискомфорт, не си го причинявайте и си слагайте бельо, докато спите.

Четете още: 7 признака, че домът ви е обитаван от зли сили